Tzatziki i musaka od rendanog krompira
Tzatziki i musaka od rendanog krompira

Tzatziki i musaka od rendanog krompira

Tzatzik

Sastojci: 2 duga krastavca, 4 režnja bijelog luka, 400 ml gustog jogurta, vlasac, maslinovo ulje, malo limunovog soka i so.

Priprema: Neoguljene krastavice krupno narendati, posoliti, ostaviti malo da puste vodu te ih potom iscijediti. Dodati sitno isjeckani bijeli luk i ostale sastojke. Promiješati i poslužiti.

Musaka od rendanog krompira

Sastojci: 1 kg krompira, 400 g faširanog mesa, 1 glavica crnog luka, 2 režnja bijelog luka, 2 jaja, 1 šolja mlijeka, 1 kašičica soli, 1 kašičica peršuna, 1 kašičica mažurana, 1 kašičica majčine dušice i 2 kašike ulja.P

riprema: Propržite isjeckan crni i bijeli luk na ulju. Dodajte meso i sve zajedno propržite još 5 minuta. Umutite jaja sa mlijekom i začinima. U pleh u kojem ćete peći musaku, izrendajte polovinu krompira, zatim stavite pripremljeno meso, pa odozgo drugu polovinu rendanog krompira i sve prelijte prelivom od mlijeka, jaja i začina.