U medicinskom proboju Bionic eye vraća vid slijepima
U medicinskom proboju Bionic eye vraća vid slijepima

U medicinskom proboju Bionic eye vraća vid slijepima


Zahvaljujući tehnologiji koju posjeduju, znanstvenici iz Velike Britanije vraćaju vid slijepima pomoću bioničkih očiju. Elektronički mikročipovi ugrađeni u oči skupine britanskih pacijenata koji pate od retinitis pigmentosa,  neizlječivog  genetskog stanja koje uzrokuje sljepoću, djelomično su povratili vid s obzirom na njihovu raniju slijepoću tako da su  mogli vidjeti svijet kao “zrnastu crno- bijelu sliku “.

Prvi britanski primalac implatanta je rekao da su mu bioničke oči pružile „neku vrstu slike umjesto slike isključivo crnog svijeta“. Drugi pacijent je prijavio iznenadna sanjanja u “vrlo živim bojama  po prvi put u 25 godina”; razlog tome leži u činjenici da je dio njegovog mozga ponovo aktiviran.

Kod još deset Britanaca koji pate od ove bolesti će biti ugrađeni ovi uređaji, kao dio britanskog ispitivanja koje vodi Tim Jackson, konzultant hirurg mrežnjače  u Kraljevskoj univerzitetskoj bolnici i Robert MacLaren, profesor oftalmologije na Oxfordskom univerzitetu i konzultant hirurg mrežnjače na Oxfordskoj očnoj klinici .

Preuzeto sa stranice http://now.msn.com/living/0503-bionic-eye-blind.aspx  i

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9242769/Success-of-electronic-eye-trial-gives-hope-to-the-blind.html

Prevod: A.Kadrija