Upute hazreti Alija, mir na njega, mladima
Upute hazreti Alija, mir na njega, mladima

Upute hazreti Alija, mir na njega, mladima


Ne žuri i ne prenagljuj u svojim odlukama i postupcima, kada dođe vrijeme da se nešto uradi, ili da se donese odluka, onda ne budi lijen, ne gubi vrijeme i ne pokazuj slabost. Kada ne pronađeš pravi način da uradiš nešto, onda ne ustrajavaj na pogrešnom, a kada pronađeš ispravno rješenje, onda ne budi ravnodušan da ga usvojiš.

Sve uradi u pravo vrijeme i na pravi način i sve zadrži na svom mjestu. Ne zadrži za sebe ništa što je vlasništvo svih i na šta ostali imaju jednaka prava. Ne zatvaraj oči pred očiglednom zloupotrebom činovnika, nesprovođenjem pravde i zloupotrbom prava, jer ćeš biti odgovoran za zlo koje je na taj način nanijeto drugima. Uskoro će ti se pokazati tvoji pogrešni postupci loše upravljanje i bićeš odgovoran i kažnjen zbog činjenja nepravde ljudima bespomoćnim i ugnjetavanim. Obuzdaj prirodu svoju, stišaj srdžbu svoju, snagu mišice kada kažnjavaš i oštrinu jezika svoga.

Najbolji način da to postigneš jeste ustezanje od žurbe i odgađanje djelovanja dok se srdžba tvoja ne stiša i ponovo uspostaviš vlast nad sobom. A to ne možeš postići osim uz stalno podsjećanje povratka Gospodaru svom.

Dužnost ti je da se sjećaš i pažljivo proučavaš principe koji su nadahnjivali dobre i pravedne vladare prije tebe. Dobro promisli o primjeru Poslanika našeg, neka su Božiji blagoslovi i mir nad njim i njegovim, njegovoj tradiciji i zapovjestima iz Božije knjige i svemu što si pronašao u mojim uputama. Slijedi dobra djela i savjete pronađene u njima. Preko njih sam pokušao da te naučim sve što se može naučiti o dobroj vladavini. Obavio sam svoju dužnost prema tebi, tako da ne odeš na stranputicu i da tvoja duša ne žudi ka željama niskim. Ako bude tako, onda nećeš imati opravdanja pred Bogom.

Molim Boga da Njegovom beskrajnom Milošću i Uzvišenom Moći usliši molitve naše i tebe i mene odvede Njegovoj uputi i dostizanju Njegovog zadovoljstva, uspješnog zastupanja našeg slučaja pred Njim i jasnog opravdanja djela naših pred stvorovima Njegovim, sticanja dobrog ugleda, učinka dobrog u zemlji, povećanja blagodati i uzdizanja časti i dočekom našeg kraja kao mučenika i bogobojaznih ljudi, jer naš povratak je samo kod Njega.

I neka su Božiji blagoslovi i mir nad Časnim poslanikom i  čistim potomcima njegovim.

 

Izvor: Imam Ali ibn Abi Talib, Pismo Maliku Aštaru, prijevod: Aleksandar Dragović, str. 103.-    106., Kulturni centar pri Ambasadi I.R. Irana, Beograd, 2011.