Vaginalne infekcije kod djevojčica
Vaginalne infekcije kod djevojčica

Vaginalne infekcije kod djevojčica

Autor: prof. dr. sci. Mahira Jahić


U ranom djetinjstvu spolni hormoni potpuno miruju. Izgled vanjskih spolnih organa u potpunosti odgovara činjenici da nema hormonskog uticaja: velike usne su ravne, a koža na njima izgleda kao koža bilo kojeg dijela tijela koji nije prekriven dlakama. Male usne su tanke i razvijene samo u gornjoj trećini. Crvenilo na ulazu u vaginu je normalno za ovu dob i nije znak upale, osim ako nema pojačane sekrecije, svraba i pečenja.

Oko 80% svih ginekoloških bolesti u dječijoj dobi odnosi se na vulvovaginitise (upalu vulve i vagine). Djeca su osjetljiva na infeckije s obzirom da na to da vulva nije dlakava i nema zadebljane usne i blizu je analnog otvora. Sluznica vagine je također je osjetljiva jer je tanka (pet puta tanja od sluznice odraslih), nema zaštitnog estrogenskog djelovanja i ima neutralnu pH. Vulvovaginitis je najčešći od 2 do 5 godine a s njim i prateće infekcije mokraćnih kanala. Od 6 do 12 godine je nešto rjeđi, radi postepenog povećanja lučenja estrogena.

Uzroci upale vulve i vagine su: bakterije iz debelog crijeva, gljivice, paraziti i spolno prenosive bolesti.

Simptomi u dječijoj dobi su pojačana sekrecija, osjećaj žarenja, pečenje i vrlo često tegobe koje govore u prilog infekcije mokraćnih puteva. Klinička slika može da varira od lahke do veoma teške. Simptomi mogu nastati vrlo akutno sa vulvarnim bolom i obilnom vaginalnom sekrecijom, posebno kada je uzrokovana bakterijama tipa beta hemolitičkog streptokoka ili piogenog stafilokoka (Slika 1 i 2) ali i parazitima (Slika 3). U akutnim slučajevima vulva je otečena i crvena. Blaži slučajevi imaju pojačanu sekreciju i izražen svrab.

Djevojčicu je potrebno pregledati (postoji pregled samo za djevojčice) te uzeti bris vulve na bakteriološki pregled, bris anusa na jaja parazita i nalaz urina radi urinarne infekcije.

U liječenju se najprije savjetuje poboljšanje lokalne higijene, nošenje pamučnog veša, izbjegavanje šampona i sapuna koji djeluju nadražajno. Većina uzročnika se uspješno liječi sistemskom primjenom antibiotika.

Prevencija vulvovaginalne infekcije kod djevojčica je usmjerena na lokalno održavanje higijene i sprječavanje fekalne kontaminacije vulve.

Najčešći uzročnici upale kod djevojčica:

 Slika 1. Streptococcus pyogenes u vidnom polju svjetlosnog mikroskopa

 

Slika 2. Staphylococcus aureus u vidnom polju svjetlosnog mikroskopa

  

Slika 3. Enterobius vermicularis u vaginalnoj infekciji kod djevojčice

Izvor: www.drmahirajahic.ba