Vatreni tornado
Vatreni tornado

Vatreni tornado

Rijetka ali opasna prirodna pojava – vatreni tornado – je upravo ono što i samo ime govori: plamen koji se može pojaviti kada se intenzivna toplina i burni vjetar kombinuju u obliku rotirajućeg vrtloga zraka. Ovi vrtlozi vrlo brzo mogu postati klasični tornado koji ‘upija’ okolnu vatru i zapaljive plinove.

Vatreni tornado, poznat i kao Vatreni đavo, se rijetko viđa u prirodi, ne zato što se rijetko pojavljuje, već zato što se gotovo uvijek pojavi na mjestima koje zaobilazimo po svaku cijenu – kao što su požari nastali prirodnim katastrofama, a u nekim slučajevima čak i požari u naseljenim područjima. Kao što se može i očekivati, vatrogascima vatreni tornado nije nova pojava, no, naučnicima ili običnim posmatračima su još uvijek poprilično strani.

Vatreni tornado se sastoji od jezgre – dijela koji gori – i nevidljivog džepa rotirajućeg zraka koji hrani jezgru svježim kisikom. Jezgra tipičnog vatrenog tornada obično bude široka 1-3 metra, te od 50 do 100 metara visoka. Pod pravim uslovima, vatreni tornado može biti visok i 300 metara, a tokom velikog prirodnog požara u Australiji 2003. godine, zabilježen je vatreni tornado visok čak 500 metara.

Temperature u središtu ovog tornada mogu doseći 1090 ° C – što je dovoljno vruće da se ponovo zapali pepeo isisan iz zemlje. Često, vatreni tornado nastaje kada je požar već formiran, ali ponekad, i sam tornado može izazvati požar.

 

Izvor: saznajte.com