Važne odluke ne donosite kada ste gladni
Važne odluke ne donosite kada ste gladni

Važne odluke ne donosite kada ste gladni


Istraživači sa sveučilišta Gothenburg, Sahlgrenska Academy u Švedskoj, otkrili su povezanost grelina, hormona koji tijelo luči kada smo gladni, s procesom racionalnog odlučivanja. Ukratko, važne odluke ne donosite ukoliko osjećate glad!

Sposobnost odupiranja nagonu

Odricanje od nečeg što nam je ugodno sada, u korist nečeg još boljeg kasnije, ukazuje na bolju samokontrolu pojedinca. Ovo, takozvano odgođeno nagrađivanje, kao svoju suprotnost ima impulzivno ponašanje. Ovisno o situacijama, svi smo manje ili više skloni impulzivnim reakcijama. Iako većina ljudi može kontrolirati svoje nagone, impulzivnost je izrazito prisutna kod osoba s određenim poremećajima poput pomanjkanja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD) ili poremećaja u prehrani. Ova povezanost s psihičkim oboljenjima čini impulzivno ponašanje vrlo interesantnim za proučavanje. Nova studija, objavljena nedavno u stručnom časopisu Neuropsychopharmacology, povezala je lučenje hormona grelina kod štakora i impulzivnog ponašanja.

Što je grelin

Grelin je hormon koji proizvodi probavni trakt u času kada je želudac prazan. Zadovoljenjem potreba za hranom lučenje grelina prestaje. Grelin priprema organizam za uzimanje hrane (lučenje kiselina) i djeluje na središnji živčani sustav koji izaziva poznati nam osjećaj gladi.

Dodatno, grelin potiče lučenje hormona zadovoljstva koje mozak ispušta kao nagradu za zadovoljenje životno važnih potreba, kao što je hranjenje. Na žalost, takvi se hormoni luče i u situacijama povezanih s drogom, alkoholom i drugim ovisnostima.

Jedan od eksperimenata s treniranim štakorima zamišljen je na slijedeći način: štakori su naučeni da reagiraju na zvučni ili svjetlosni podražaj pritiskajući poluge koje izbacuju hranu. Pritiskom na prvu polugu uređaj izbacuje jednu kuglicu hrane odmah, a pritiskom na drugu uređaj izbacuje 4 kuglice, ali sa znatnom vremenskom zadrškom. Na taj su način štakori istrenirani da zatome početni impuls kako bi dobili maksimalnu nagradu ukoliko se uspiju suzdržati od impulzivnog pritiskanja prve poluge koja izbacuje samo jednu kuglicu.

Grelin i impulzivno ponašanje

Tijekom eksperimenta hormon grelin je ubrizgan direktno u mozak štakora čime se replicira ponašanje gladnih štakora. Baš kao što se i očekivalo, pod utjecajem grelina impulzivnost štakora trostruko se povećala i nisu se mogli oduprijeti nagonu da pritisnu polugu koja izbacuje hranu odmah. Isti rezultati postignuti su sa štakorima kojima duže vrijeme nije davana hrana.

Antagonisti grelina, supstance koje blokiraju djelovanje grelina proučavaju se za upotrebu kod pretjerane tjelesne težine, ali i kao pomoć kod borbe s ovisnošću od droga, alkohola ili nikotina. Istraživači se nadaju kako bi receptori za grelin mogli biti potencijalna meta kod tretmana poremećaja povezanih s impulzivnim ponašanjem.

 

Izvor: vital.hr