Voljeti život i živjeti Ljubav
Voljeti život i živjeti Ljubav

Voljeti život i živjeti Ljubav

Autor: Hidajeta Mahalbašić


„Ko uradi dobro – bio muškarac ili žena – a on bude vjernik, pa sigurno ćemo ga poživiti životom dobrim, i sigurno ćemo ih platiti nagradom njihovom prema najboljem šta su uradili!“ En-Nahl,97

Život je dar Gospodara svjetova koji je dokaz Njegove ljubavi, milosti i darežljivosti prema stvorenju – čovjeku.

Allah, dž.š. , je stvorio čovjeka kako bi ga učinio namjesnikom na zemlji, u odnosu na sva druga stvorenja. Život je počast od Gospodara svjetova.

Milostivi je čovjeka stvorio kako bi Njemu ibadet (najveću moguću ljubav) djelima iskazivao. Život je plod ljubavi Božije prema Njegovom robu.

Najveće dobro na ovom svijetu je da čovjek može osjetiti prisustvo i stalnu blizinu Gospodara svjetova. Kome bude dato to dobro svi stvoreni svjetovi mu idu na ruku, kao što i jeste njihova svrha, da služe Božijem namjesniku. Upravo to najveće dobro možemo osjetiti samo ako zaista prihvatimo život kao dragocjenost i čuvamo ga sa zahvalnošću.

Gospodar svejtova je pun ljubavi (el-Vedud). Njegova ljubav nema granica. Pokazuje se Njegova ljubav prema robu kroz svaku ovozemnu ljubav. Kada te voli majka to te On obasipa ljubavlju. Kada te voli muž, dijete, prijateljica, okolina, biljke i životinje to je samo dio ogromne Njegove ljubavi kojom te On voli. I kada stvorenja zaborave na ljubav, pa ti u određenom trenutku nešto zamjere ili te se stide, On te i tada voli. Okreni se Njemu svojim srcem osjetit ćeš da je tu i da te voli kroz mnoge druge svjetove!

Nijednog trenutka ne dopusti misao da tvoj ili nekog drugog život manje vrijedi, jer svaki život je jedan od plodova Njegove ljubavi. Što više život cijeniš i živote drugih prihvataš s ljubavlju tim više otkrivaš more Njegove bezgranične ljubavi.

Nije li put do razumijevanja bilo čega upravo preko razloga ili potrebe iz koje je to nastalo? Razumjet ćemo alat, tehniku, program ili mašinu tek nakon što razumijemo potrebu za koju je isto kreirano.

Prema tome, tajni kod za razumijevanje ljudi je ljubav. Prihvatimo li njihove živote kao izraz ljubavi našeg Voljenog Gospodara, te ih bez očekivanja volimo tek tada ćemo razumjeti zašto imaju određene osobine i ponašanja, a posebno zašto su u određenom trenutku dio našeg života.

Ko upozna svoga Gospodara on ga neminovno zavoli. Ko Njega zavoli sva stvorenja će voljeti. Voljet će njihovu prirodu, njihovu sklonost ka dobrim namjerama i ljubavi. U svakom čovjeku prepoznat će prirodne težnje s kojima ga Allah stvori, kao što su radost, ljubav, zadovoljstvo i osjećaj vrijednosti. Svi ka tome teže, ispravnim ili krivim putem.

Što više voliš živote drugih tim ćeš više uživati u životu ispunjenom ljubavlju.

Umjesto da živiš u izbjegavanju bilo koga živjet ćeš u želji za „oživljavanjem“ svih srca za ljubav prema Onome koji je pun ljubavi.

Živjeti ljubav znači uvijek i u svakome stalno istraživati razloge za voljenje i prihvatanje , te ne obraćati pažnju na razloge za odbojnost i neprihvatanje. Onaj ko se Allahu približava neprestano bude počašćen takvim vidom da druge vidi uvijek u njihovoj najboljoj slici, a zatim im zna i pokazati put iz trenutnog im stanja do najbolje slike.

Svakodnevno u dovama tražite od Gospodara prijatelja i podršku na ovom putu, koji će vam ukazivati na ono najbolje u vama, te vas podržavati da se razvijate!

Izvor: https://akos.ba/tragom-svjetlosti-20-dio/