Vrijednosti ramazana
Vrijednosti ramazana

Vrijednosti ramazana

Selman el-Farisi, r.a., prenosi:

Zadnjeg dana mjeseca šabana Resulullah, s.a.v.s., obratio nam se i rekao: „O ljudi, dolazi vam velik, blagoslovljen mjesec. U njemu se nalazi noć vrednija od hiljadu mjeseci. To je mjesec čije dane je Allah učinio obaveznim da se u njima posti, a klanjanje teravih-namaza u njegovim noćima je, također, preporučeno. Onaj ko se u tom mjesecu približi Allahu činjenjem dobrog djela, makar bilo i neznatno, bit će nagrađen kao da je učinio farz u neko drugo vrijeme! A ko učini farz, bit će nagrađen kao da je učinio sedamdeset farzova kad nije ramazan!

To je mjesec strpljivosti, a nagrada za istinsku strpljivost je džennet. Također, to je mjesec prisnosti sa svojim bližnjim. U tom mjesecu povećava se vjernikova nafaka (opskrba). Ko pripremi postaču iftar, nagrada će mu biti oprost grijeha i spas od džehennemske vatre. I još će dobiti nagradu sličnu postačevoj, a da njemu ništa ne bude umanjeno.“

Neki su rekli: „Allahov poslaniče, nije svako od nas u stanju da osigura iftar postaču!?“ Resulallah, s.a.v.s., odgovorio je:

„Allah daje tu nagradu onome ko da postaču da se iftari pa makar to bila hurma ili gutljaj vode ili mlijeka.

To je mjesec čija je prva trećina Allahova milost. Njegova druga trećina donosi Allahov oprost, a njegov završetak je spas od džehennemske vatre.

Onome ko umanji teret svome slugi u ovom mjesecu, Allah će oprostiti i spasiti ga boravka u džehennemu.

U ovom mjesecu puno činite četiri stvari: dvjema ćete postići zadovoljstvo svoga Gospodara, a i druge dvije su vam neophodne. Što se tiče onoga čime ćete zadobiti zadovoljstvo svoga Gospodara – to je svjedočenje da nema Boga osim Allaha (izgovaranje la ilahe illallah) i upućivanje Allahu dove za oprost (činjenje istigfara). Ono što je neophodno je da molite Allaha da vas uvede u džennet i da kod Njega tražite utočište od džehennema. Onoga ko napoji postača kada iftari, Allah će (na Sudnjem danu) napojiti sa moga Havda (Vrela) tako da neće osjetiti žeđ sve dok ne uđe u džennet.“

(Prenose Ibn Huzejme u Sahihu, El-Bejheki, Ebu-š-Šejh i Ibn Hibban)

 

Izvor: Muhammed Zekerijja el-Kandehlevi, Vrijednosti ramazana, Udruženje građana „Selam“, Zenica, 2003., str. 16-17.