- – Krompir je povrće, ali veliki sadržaj ugljikohidrata svrstava ga među namirnice kao što su riža, tjestenina i hljeb.
- – Krompir svoje porijeklo vuče sa južnoameričkih Anda, gdje su ga Quechua Indijanci nazivali papa. Španci su ga donijeli u Evropu 1536. godine.
- – Bosanski naziv za ovo povrće, potiče od bavarskog naziva “Grumbier” (Grundbirne) što znači „kruška iz zemlje“.
- – Krompir sadrži niz različitih vitamina i minerala.
- – Zajedno sa rižom, pšenicom i kukuruzom čini važnu kariku u ishrani čovjeka.
- – Postoji hiljade različitih sorti krumpira, ali sve one nisu i komercijalno dostupne.
- – Na temelju statistike iz 2010., Kina je vodeći proizvođač krompira.
- – Skladištenje krompira nije baš jednostavno. Krompir se mora čuvati na temperaturi iznad 4° C, budući da se na nižoj temperaturi skrob pretvara u šećer pa krompir mijenja okus.
- – Krompir se u ishrani obično poslužje vruć, ali se koristi i u hladnoj formi, kao krompir salata ili čips.
- – Uprkos nekim zdrastvenim upozorenjima, čips je jedna od najčešćih grickalica u svijetu, s potrošnjom od više milijardi pakovanja tokom godine.
- – Jedan od glavnih uzroka velike gladi koja je vladala u Irskoj između 1845. i 1852. godine izazvana je bolešću krompira. Nedostatak krompira prouzročio je smrt oko milion ljudi kojima je krompir bio glavni izvor hrane.
Izvor: sciencekids.co.nz/sciencefacts, wikipedia.org
Priredila: A. Kadrija