Zašto je laneno ulje tako zdravo
Zašto je laneno ulje tako zdravo

Zašto je laneno ulje tako zdravo


Istraživanja dr. Johane Budvig pokazala su da osobe oboljele od raka imaju znatno više zasićenih, a nedovoljno nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zdrave osobe. Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak može se značajno ublažiti.

Dr. Budvig bila je hemičar po struci, veoma posvećena istraživanju lipida (masti). Otkrila je hromatografiju lipida i usavršila taj metod do te mjere da je pomoću obične analize krvi pacijenta mogla napraviti takozvani „lipidni profil“.

Tako je otkrila da osobe oboljele od raka imaju znatno veći procenat zasićenih masnih kiselina, dok im nedostaju nezasićene masne kiseline, koje spadaju u antioksidanse i „tjeraju“ slobodne radikale iz organizma.

Dr. Budvig je zaključila da pacijenti oboljeli od raka pate od poremećaja metabolizma masti i da ova zamjena „dobrih“ „lošim“ masnoćama dovodi do raka.

Naučna istraživanja iz pedesetih godina utvrdila su da je u Japanu – zemlji u kojoj je prije svega zastupljena hrana na bazi nezasićenih masnih kiselina – rizik od raka znatno manji nego u SAD.

Ali, kada se Japanci isele iz svoje zemlje i pređu na zapadni način ishrane, i njihovo zdravlje počinje da strada.

Dr. Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25%).

Istraživanja su dalje pokazala da masne kiseline iz lanenog ulja u roku od nekoliko sati dospijevaju u cijelo tijelo zdrave osobe i na taj način širi se njihovo pozitivno i zaštitno djelovanje. Nasuprot zdravim osobama, oboljelima od raka je potrebno i nekoliko mjeseci da, uz intezivnu primjenu lanenog ulja, dostignu „normalan“ lipidni profil.

Iz ovog istraživanja je proistekla čuvena dijeta dr. Budvig, koja se bazira na lanenom ulju. S obzirom na to da se laneno ulje kvari u dodiru sa zrakom, pa mu se zbog toga ukus pokvari, dr. Budvig je razmišljala o tome kako da na prijatan način uvrsti laneno ulje u svakodnevnu ishranu.

Došla je do zaključka da se dodavanjem sirutke ukus lanenog ulja može znatno popraviti. Na osnovu ovog otkrića nastali su razni recepti.

Optimalna doza

Optimalna doza za oboljele od raka iznosi tri supene kašike lanenog ulja dnevno. Umjesto lanenog ulja može se koristiti i šolja (150-200 g) svježe samljevenog lanenog sjemena. Kod lanenog ulja važi pravilo: ne možete pretjerati s količinom. Što više nezasićenih masnih kiselina, to bolje.

Doručak dr. Budvig

Pomiješati 3 kašike lanenog ulja, 2 kašike lanenog brašna, 2 kašike mlijeka, 100 g sirutke, 1 kašičicu meda te sastojke koji mogu „popraviti“ ukus (razni začini, voće, suho voće).

Majoneza od lanenog ulja

Sastojci:

3 kašike lanenog ulja,

3 kašike mlijeka,

3 kašike sirutke,

1 kašika limunovog soka

2 kašike jabučnog sirćeta,

1 kašika senfa i

½ kašičice soli.

Priprema se sastoji u tome da se svi navedeni sastojci dobro izmiješaju.

 

Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, god. IV, br. 34, „a.roto press“ d.o.o., Sarajevo, septembar/rujan 2005, str. 71.