Zdrave grickalice za cijelu porodicu
Zdrave grickalice za cijelu porodicu

Zdrave grickalice za cijelu porodicu


Tokom hladnijih dana, kada više vremena provodimo u domu (često ispred televizije ili na kauču), sve je teže odoljeti porivu da nešto “grickamo” i jedemo tokom cijeloga dana. Ali, grickalice ne moraju biti nezdrave i siromašne nutrijentima. Donosimo vam neke prijedloge za grickalice u kojima ćete (zajedno sa članovima svoje porodice i prijatelja) uživati, a uz to i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Suho voće

Suho voće poput brusnica, grožđa, smokvi, marelica, je vrlo ukusno, bogato željezom i drugim važnim mineralima i vitaminima, te vlaknima, posebno u kombinaciji sa koštunjavim voćem. Sušene jabuke (osobito ako možete nabaviti domaće sušene jabuke sa sela) su prava delikatesa tijekom zime; prijaju i uz čaj ili neki drugi topli napitak.

Koštunjavo voće

Bademi, indijski oraščići, orasi, lješnjaci, pistacije… bogati su kalcijem, magnezijem, cinkom, zdravim masnoćama, vlaknima, vitaminom E i drugim važnim mineralima. Brazilski oraščići su najbogatiji biljni izvor antioksidanasa selena (dovoljna su dva oraščića na dan da bi podmirila sve potrebe za selenom). Treba imati na umu da su ove grickalice kalorične i hranjive, te ih stoga treba jesti umjereno. Odlično se slažu sa suhim voćem, tako da ih prije posluživanja možete kombinirati sa suhim brusnicama ili grožđicama.

Sjemenke

Mješavina suncokretovih, lanenih, bundevinih, sezamovih sjemenki zdrava je i ukusna grickalica, bogata zdravim masnoćama. Bundevine sjemenke tijekom sezone bundeve mogu se osušiti i propeći kod kuće, ili jesti sirove. Dostupne su tijekom cijele jeseni i zime.

Kokice

Kokice su grickalica koju često povezujemo sa odlaskom u kino, ili šetnju gradom, no zašto ih ne bismo napravili i kod kuće (za to ne treba mnogo ni vremena ni truda). Kokice su integralna žitarica, bogata vlaknima i anitoksidansima, proteinima i željezom, te su mnogo zdravija opcija za grickanje od raznih vrsta čipsa i dugih grickalica od rafiniranog brašna.

Štapići voća i povrća

Nasjeckani štapići krastavaca, mrkve, celera… ili voća (dinja, avokado, kruška…) ukusna su i super-zdrava grickalica. Uz štapiće voća i povrća možete poslužiti i neki umak (hummus ili neki drugi biljni namaz koji ste napravili sami).

Voćna salata

Voćna salata odlična je zamjena za desert ili za neku slatku grickalicu, koju biste pojeli tokom večernjih sati, pred televizorom ili u društvu sa prijateljima. Odaberite voće koje volite i kombinirajte okuse po svojoj želji: u voćnu salatu možete dodati kokos, cimet u prahu, limunov sok, suho voće, poput brusnica, mljevene bademe…

Ukoliko želite smanjiti količinu nezdravih grickalica za svoju djecu, to može biti izazov (posebno zbog toga što su djeca izložena skupim reklamnim kampanjama od proizvođača istih), ali imajte na umu da ste vi ipak najveći uzor (i trebate biti primjer) svojoj djeci. Ukoliko vi počnete grickati štapiće povrća ili voćnu salatu, s vremenom će vam se u tome pridružiti i vaša djeca.

 

Izvor: pcskolarac-novosti.blogspot.ba