Žena u islamu
Žena u islamu

Žena u islamu

Priredila: Drita Haziraj


Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili. (Kur'an, XVI:97)

Položaj žene u islamu je tema koja nikako ne zastarijeva, bilo da se njome bave oni koji pokušavaju uniziti islam tobožnjim nepravednim odnosom prema ženama, ili pak oni koji nastoje odbraniti islamsko učenje od takvih stavova. Međutim, nepobitna činjenica je ta da na nepravednost islama atakiraju oni koji ga ne poznaju i ne priznaju, a brane ga oni koji ga žive. Stoga, koristimo ovu priliku da iznoseći misli velikih i priznatih umova damo svoj doprinos boljem razumijevanju ove tematike.

Nema prednosti jednih nad drugima, osim u vjerovanju i dobrim djelima.

Božiji Poslanik, s.a.v.s.

Bojte se Allaha u pogledu žena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava.

Božiji Poslanik, s.a.v.s.

Božanski program je obavezao ženu istim onim što je obavezao i muškarca u vjerovanju, ibadetu, ahlaku i međusobnim odnosima, uzimajući u obzir njeno pošteđivanje od nekih obaveza zbog zdravstvenih prilika kroz koje ona povremeno prolazi. Iz milosti prema njoj Kur'an objašnjava jednakost žene sa muškarcem u nagradi i počasti koju čovjek zaslužuje kada izvrši neki vadžib ili učini neko dobro djelo, pa Uzvišeni kaže: „A onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je – ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravde.“

Ahmed Hasan Karzun

Poslanikov, a.s., odnos prema suprugama i kćerkama jasno je pokazao do koje mjere je on poštovao svaki aspekt dostojanstva koji je ženi islama priskrbila muslimanska vjerujuća, a kasnije i misleća tradicija. On je ženu islama uveo u džamijski prostor koji nije bio samo sveti, molitveni prostor, već i javni prostor u kojem je ravnopravno muški i ženski džemat glasno raspravljao o svim bitnim stvarima koje su se ticale svetog i svjetovnog, života zemaljskog i nebeskog svijeta. Niti o jednom pitanju Poslanik islama, a.s., nije donio zaključak ili odluku, a da se o tome prethodno nije temeljito posavjetovao sa svima, muškarcima i ženama, koji su u tome mogli biti od pomoći, čak i u onim situacijama kada mu je posve bilo jasno kakav zaključak ili odluku treba donijeti. Poštovao je slobodu javne riječi svakog muškarca i svake žene, a dostojanstvo svakog 1judskog bića za njega je bilo sveto i nepovredivo ljudsko pravo.

prof. dr. Rešid Hafizović

U svjetlu korjenitih poboljšanja koja je najavio islam, u svijetu je, po prvi put, nastalo društvo koje je poštovalo ženu kao istinsko ljudsko biće koje uživa dužni respekt okruženja u kojem živi, kao suprugu, majku koja podiže junake i velikane. Njen je ugled bio zaštićen od ružnih riječi o njoj tako što nije bilo sumnjivog miješanja s muškarcima, osim na mjestima određenim za ibadet, proces obrazovanja i borbu za slobodu. Na tim mjestima bilo je posebno mjesto za nju,pristojno odjevenu, vjerom nadahnutu, tako da nije bila izložena pogledu bestidnika. Pred njom bi se, od stida, pogled obarao, a kada bi se borila, srca muškaraca bila bi otvorena prema njoj, veličajući i cijeneći tu borbu.

dr. Mustafa es-Sibai

Islam je ženama osigurao ekonomsku slobodu i neovisnost od muškaraca. Po prvi put u ljudskoj historiji, islam je ženama darovao zakonski utemeljenu ekonomsku poziciju. Žena sada može posjedovati, upravljati, nasljeđivati, prenositi i prodavati svoju vlastitu imovinu kako joj je volja, svojim punim pravom. Njen posjed ostaje samo njen, brak ili razvod braka ništa ne mijenjaju u tom smislu. Islamska vlast i praksa, kad su posrijedi ekonomska prava žena, svjetlosnim su godinama ispred bilo kakvog zapadnog proglasa o jednakim pravima ljudi. Islam je donio ova prava ženama prije 1400 godina, daleko prije nego što se o jednakim pravima mislilo, odnosno zarad jednakih prava povela borba u drugim zemljama.

Ismail Adam Patal

Islam se nije ograničio samo na potvrđivanje poligamije, koja je prije njega bila prisutna i uobičajena, nego je veoma snažno utjecao na položaj žene na Istoku. Islam je, nasuprot pogrešnim uvjerenjima nekih Evropljana, u velikoj mjeri uzdigao društveni položaj i vrijednost žene, a Kur'an je, u dijelu o pravnom nasljedstvu koje je dodijelio ženama, definirao zakone koji su bolji od mnogih zakona u Evropi. Islam je upravo poput nekih zakona koji postoje u Evropi dozvolio razvod braka, ali je to također uvjetovao lijepim i pravednim ophođenjem i postupanjem prema ženama koje su se razvele od svojih muževa.

Gustave Le Bon

Ženi kao majciislamje dao najviši stepen. Alejhisselam je rekao: „Džennet je pod nogama matera.” Ona kao majka ima mnogo više prava nad svojom djecom negoli otac. Kad je jedan čovjek pitao Alejhisselama, prema kome najviše duguje, Alejhisselam je istakao majku, pa opet majku, pa opet majku. Onda na četvrtom mjestu je spomenuo oca.

Mehmed Handžić

Sjetimo se prve majke, hazreti Have, čije ime znači život. Dakle, ona je stvorena od živog bića, od čovjeka, od rebra njegovog, dok je Adem stvoren od zemlje.Zbog toga Adem, Ademov život, njegova slast i vrijednost, ne može biti potpun bez njenog života.

Majka, žena, sestra, kćerka, ona je radost, ona je ljubav, ona je nada, ona je nježnost, ona je snaga.Ona je rodila Ibrahima, Musaa, Isaa i Muhammeda, a.s.Jedan velikan,govoreći o ženi, kaže: „O ženo, ti si polovica društva ovog, ti si polovica zajednice.K tome još, ti si ta koja nam je rodila drugu polovicu.Pa, ti si doista cijela polovica, cijela zajednica. Ti si cijelo društvo.“

Žena – ona je stabilnost, ona je smirenost, ona je milost Zemlji, kao i podrška i oslonac, oslonac onima na Zemlji.

hfz. Sulejman Bugari

 

Literatura:

Bugari, Sulejman, Važnost žene, odlomak iz predavanja „Položaj žene u društvu“,  https://www.dzematizetnanic.com

Es-Sibai, Mustafa (2004), Žena između šerijatskog i svjetovnog prava, prijevod: grupa prevodilaca, Zenica, Kuća mudrosti

Hafizović, Rešid (2011), Ženu islama obezvrijedili muslimani, „Novi Muallim“, god. XII, br. 48, Sarajevo, Rijaset Islamske zajednice u BiH

Handžić, Mehmed (9. 3. 2015), Položaj žene u islamu, http://www.akos.ba

Karzun, Ahmed Hasan (2006), Osobitosti uređenja muslimanske porodice, prijevod: Sead Sokolović, Sarajevo, Es-Sunne

Le Bon, Gustave (2013), Položaj žene u islamu, prijevod: Nihad Čamdžić, Sarajevo, Fondacija „Mulla Sadra“ u BiH

Memić, Jakub (1985), Izbor Poslanikovih hadisa, Sarajevo, Starješinstvo IZ BiH, Hrvatske i Slovenije

Patal, Ismail Adam (2003), ISLAM – opredjeljenje mislećih žena, prijevod: Adnan Jahić, Sarajevo, El-Kalem

 

Izvor: magazin Ašk, br. 16