Životinjske nastambe
Životinjske nastambe

Životinjske nastambe

Neke vrste životinja ne grade nastambe, nego jednostavno pronalaze šuplje deblo, mjesto na grani ili zaklon ispod kamena da bi se zaštitile. Druge vrste životinja grade zamršena gnijezda ili jazbine.

 

 

 

Gnijezda

Mnoge vrste životinja, uključujući ptice, miševe i mrave, grade gnijezda. Pri tome koriste različite vrste materijala, kao što su grančice, blato, listovi i dlake.

Jazbine

Jazbina je jama ili tunel koji je iskopala jedna životinja ili više njih. Jazbina može biti jednostavni otvor u tlu, ali i složena mreža tunela i komora, kao što je kunićeva jazbina.

Humci

Kolonije termita grade složene humke od ilovače. Ove strukture imaju galerije, tornjiće i tornjeve, čak i ugrađeni sistem za prozračivanje.

Lonac

 

Ose lončarice grade sitne lonce od blata u koje polažu jaja. Za svako jajašce načine poseban lonac.

Šupljine u drvetu i spilje

Mnoge vrste životinja iskorištavaju pogodnosti koje im pružaju postojeće nastambe. Tako će npr. sove iskoristiti šupljine u drvetu, a medvjedi spilje.

Dabrov nasip

Dabrovi prave nasipe kojima pregrađuju rijeke, a potom grade nastambe na obali, ili na otočiću usred jezerca. Nastamba je kupola izgrađena od grana, trske i ilovače. Strana nasipa okrenuta uzvodno prevučena je ilovačom, kako ne bi propuštala vodu. Jedini ulaz u nastambu vodi kroz tunel, otvor koji se nalazi ispod površine vode.