Znanstvenici napravili uređaj koji prikuplja vodu iz zraka
Znanstvenici napravili uređaj koji prikuplja vodu iz zraka

Znanstvenici napravili uređaj koji prikuplja vodu iz zraka


Budući da globalno zatopljenje uzima sve više maha, mnoga područja na zemlji se već suočavaju s nedostatkom pitke vode. Prema procjenama UN-a do 2050. više od 5 milijardi ljudi će zahvatiti nestašica vode.

Kako bi pomogli u rješavanju tog problema, inženjeri s MIT-a su izumili uređaj koji može prikupiti vodu iz zraka čak i u pustinjskim područjima.

Iako ovakav uređaj ne predstavlja neku novinu, oni tvrde kako dosadašnji modeli nisu baš praktični. Neki koriste rosu koju pretvaraju u vodu, ali za to im je potrebna neka vrsta hladnjaka i mehanizam za kondenzaciju koji troše previše energije. Drugi prikupljaju tekuću vodu iz magle, što nije moguće napraviti u pustinjskim uvjetima.

Ovaj model uspijeva prikupiti 2,8 l vode na dan zahvaljujući kristalinu. Vodena para se nakuplja u poroznom materijalu za vrijeme hladnijih noći. Kada sunce zagrije materijal, tekuća voda ponovno isparava, ali ovaj put upada u spremnike gdje se ponovno kondenzira i akumulira.

U usporedbi s drugim materijalima, ovi metalno organski materijali (MOF) prikupljaju više vode i nije im potrebna velika promjena temperature. Također, ne sadrži pomične dijelove i ne treba neku vrstu hladnjaka. Zbog svega toga ovaj uređaj ima iznimnu energetsku učinkovitost.

Uređaj je testiran u Arizoni gdje su znanstvenici pokazali da radi u pustinjskim uvjetima u kojima je relativna vlažnost zraka samo 10% i u kojima gotovo i nema rose.

Međutim, uređaj je pokazao i neke slabosti. Primjerice, prikupio je samo 0,25 l u 24 sata dok je bio postavljen na krovu Arizona State Universityja. On može raditi samo 24 sata pa će inženjeri morati pronaći način kako produljiti to vremensko razdoblje.

Usprkos nedostatcima, ovaj uređaj će zasigurno pomoći u pronalaženju rješenja u slučajevima suše i nestašice pitke vode. Studija je objavljena u stručnom časopisu Nature Communications.

 

Izvor: https://geek.hr/znanost/clanak/izumljen-uredaj-koji-prikuplja-vodu-iz-zraka/#ixzz5BxXB6MRV