Zvijezde smrti
Zvijezde smrti

Zvijezde smrti


U svemiru se svaki dan događaju fascinantne stvari kojih nismo svjesni. Daleko od nas postoji binarni sistem astrofizičarima poznat kao KIC 9832227 kojeg naučnici prate od 2013. godine, kada još nisu mogli sa sigurnošću potvrditi da li se radi o binarnom sistemu ili pulsaru. Ipak, nedavno je potvrđeno kako se radi o sistemu kojeg čine dvije zvijezde koje rotiraju jedna oko druge i približavaju se tako da je samo pitanje vremena kada će doći do kolizije. Onda kada se desi sudar i eksplozija, ovo će na jedno kratko vrijeme postati najsjajniji objekat na nebu i to će se desiti u narednih nekoliko godina.

Ovakve zvjezdane katastrofe je izuzetno teško predvidjeti. Ipak, 6. januara ove godine, na 229. godišnjem skupu Američkog astronomskog društva, Larry Molnar i njegove kolege sa Calvin College u Michiganu su iznijeli predviđanje da će do kolizije sistema KIC 9832227 doći 2022. godine. Zapravo, Molnar je izjavio da će do kolizije doći negdje između 2021. i 2023. Vjerovatnoća da se ovakav neobičan događaj vidi iznosi jedan  prema milion.

Zvijezde koje čine ovaj sistem su tako blizu jedna drugoj da dijele atmosferu. Zvijezde će eksplodirati kao „crvena nova“, pandan fenomena „supernova“, koji je ime dobio zbog toga što ova pojava ima crvenu boju i zračenje pomjereno više prema infracrvenom dijelu spektra. U trenutku eksplozije, sistem će imati 10 000 puta veći sjaj.

Kolizija će se vidjeti u području sazviježđa Labud, odnosno, biće na mjestu između sazviježđa Labud i Lira. Naučnici će nastaviti pratiti ovu pojavu putem nekoliko različitih teleskopa, poput teleskopa Very Large Array, Infrared Telescope Facility i XMM-Newton, kako bi pratili emisije ovog sistema i u infracrvenom dijelu spektra i u visokofrekventnom dijelu koji čine X-zrake.

 Sazviježđe Labus i Lira, označeno mjesto gdje se predviđa eksplozija

Istraživanju se mogu priključiti i astronomi amateri prateći fluktuacije u sjaju ove pojave i prateći da li ove fluktuacije odgovaraju onim koje je predvidio Molnarov tim.

 

Izvor: quantumjk.blogspot.ba