10 dobrobiti krastavaca
10 dobrobiti krastavaca

10 dobrobiti krastavaca


Za razliku od drugog povrća svojstva krastavca do nedavno nisu imala zasluženu pozornost. To se vremenom sve više mijenja jer je riječ o biljci koja pruža jedinstvenu kombinaciju ljekovitih sastojaka. Zahvaljujući fitonutrijentima krastavac ima jedinstvena antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Krastavac uključuje tri skupine fitonutrijenata:

  • flavonoide (apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol)
  • lignane (pinorezinol, laricirezinol, sekoizolaricirezinol)
  • triterpene (kukurbitacin A, B, C i D)

Fitonutrijenti iz krastavca ključni su za antioksidativna i protuupalna svojstva ove izvanredne namirnice. Oni pospješuju vaše zdravlje u kombinaciji s tradicionalnim antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena ili mangana, koji su također prisutni u krastavcu.

Danas znamo da krastavac sadrži laricirezinol, pinorezinol i sekoizolaricirezinol – biljne polifenole poznate kao lignani. Ta su tri lignana predmet istraživanja u sklopu liječenja kardiovaskularnih bolesti i nekih tipova raka, poput raka dojke, maternice, jajnika i prostate.

Ljekovita svojstva krastavaca

1. Pomažu zdravlju srca

Krastavci sadrže 152 mg kalija po šalici, minerala koji snižava visoki krvni tlak. Viši unos tog minerala značajno smanjuje rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su pokazala da manje od 2 % odraslih ljudi konzumira preporučenu dnevnu dozu kalija od 4.700 mg. Stoga su krastavci odličan način za povećavanje unosa ovog elementa u organizam.

2. Djeluju protuupalno

Svježi ekstrakti krastavaca posjeduju antiupalna svojstva. Krastavci ublažavaju upalne procese u tijelu tako što suzbijaju djelovanje upalnih enzima poput ciklooksigenaze 2.

3. Ublažavaju bol

Protuupalni spojevi flavonoidi i tanini u krastavcima sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i ublažavaju bol. Kao što su pokazale studije, krastavac se tradicionalno koristi u liječenju glavobolja.

4. Hidratiziraju iznutra i izvana

Krastavci se sastoje od 95,2 % vode, što znači da 141 g krastavaca sadrži čak 132 ml vode. To odgovara petini vašeg dnevnog unosa vode kroz hranu. Postoji vrlo dobar razlog zašto se krastavci koriste u njezi kože. U kozmetičkim proizvodima pokazali su se kao izvrsno sredstvo protiv bora, hidratizirajući i štiteći kožu od starenja. Njegovi sastojci čiste slobodne radikale, poboljšavaju antioksidativni potencijal i sprečavaju pretjeranu proizvodnju ugljičnog oksida u situacijama rizičnima za zdravlje.

Sjemenke djeluju osvježavajuće i diuretički, a sok od krastavaca koristi se kao hranjivi tonik u losionima protiv akni.

5. Preveniraju neurološke bolesti

Protuupalni spoj fisetin prisutan je u krastavcima, jagodama i grožđu. Smatra se da je važan za zdravlje mozga jer usporava starenje ganglija i pomaže pri očuvanju kognitivnih funkcija kod bolesnika od Alzheimera.

6. Smanjuju rizik od raka

Krastavci sadrže polifenole lignane koji smanjuju rizik od nekih tipova raka i kardiovaskularnih bolesti te biljne nutrijente kukurbitacine koji djeluju antikancerogeno. Znanstvenici su utvrdili da aktivnost kukurbitacina može blokirati receptore za razvoj kancerogenih stanica, primjerice receptore JAK-STAT i MAPK.

7. Štite zdravlje kostiju

Krastavci su dobar izvor vitamina K. Jedna šalica sadrži 22 % preporučene dnevne doze tog vitamina. Vitamin K pospješuje apsorpciju kalcija u kostima. Nužan je za zdravlje kostiju, a njegov nizak unos povećava rizik od prijeloma.

8. Pomažu kod mršavljenja

Krastavci su niskokalorično povrće. Imaju samo 16 kalorija po šalici te sadrže vlakna. Namirnice koje obiluju vlaknima pomažu pri održavanju zdrave tjelesne težine.

9. Osvježavaju dah

Neugodan je zadah posljedica prisutnosti bakterija u usnoj šupljini. Povrće bogato vodom i vlaknima poput krastavaca potiče proizvodnju sline koja ispire nakupljene bakterije i uklanja zadah. Ujedno ima i antibakterijska svojstva kojima uništava dio mikroba.

10. Poboljšavaju probavu

Krastavci su bogati vodom, a njihova kora sadrži netopiva vlakna. Voda i vlakna pomažu da hrana brže i lakše prođe probavnim traktom, sprečavajući tako zatvor.

 

Izvor: alternativa-za-vas.com