Pokret kao osnova svega
Pokret kao osnova svega

Pokret kao osnova svega

Autor: Ranka Kurtinović, psihologinja


U trenutku kada dijete prohoda svijet postaje mjesto koje može da se osvoji, upozna i istraži. Kroz stabilnost hoda i pokreta dijete stiče određenu moć nad svojom okolinom, samopouzdanje brzo raste, a prilike za učenje se samo množe.

Koliko je pokret važan, govori i činjenica da dijete prvo prohoda, pa tek onda progovori. Pokret je elementarni vid psihomotorne aktivnosti i javlja se već u prenatalnom periodu. Kasnije dijete kroz pokret izražava osjećanja zadovoljstva i neprijatnosti, pokret mu omogućava da posegne za igračkom, da ustane, da istraži, da govori. Slobodno možemo reći da dijete preko pokreta upoznaje svijet i ulazi u interakciju s njim. Iz tog razloga je bitno njegovati pokret jer prosto ne možemo govoriti o razvoju, a da istovremeno ne govorimo o pokretu.

Predškolski period – najvažnije doba za fizičku aktivnost

Svako životno doba traži određenu fizičku aktivnost, ali ni jedno više kao predškolsko doba. U ovom periodu pokret je možda i najvažniji. Zato često kažem roditeljima da što više vremena sa svojom djecom provode vani, u prirodi i u igri. Da trče, skaču, provlače se i penju, pa i da padnu ako treba i onda ustanu i nastave dalje.

Ta osnovna fizička aktivnost vremenom može da se oblikuje u neki sport. Kroz sport dijete usavršava motoriku svoga tijela, ali istovremeno uči disciplinu i izgrađuje svoju ličnost. Različiti sportovi utiču na razvoj različitih osobina ličnosti, u zavisnosti od toga da li se radi o individualnom ili kolektivnom sportu. Razvija se i takmičarski duh, želja za napredovanjem i stalnim usavršavanjem, ali i saradnjom.

Zato, sljedeći put kada vaše dijete poželi da hoda po ivici trotoara i šutira loptu po blatu, pustite ga i podržite u tome.

 

Izvor: buditu.ba