Put stjecanja iskrenosti
Put stjecanja iskrenosti

Put stjecanja iskrenosti

Kao što je rečeno u hadisu kudsi, Uzvišeni Bog iskrenost stavlja u srca onih Svojih robova koje voli. Da bi postao iskren, čovjek mora zaslužiti Božiju ljubav.

Da bi Bog nekoga volio, neophodno je i da taj voli Boga. Čovjek koji voli Boga izgrađuje sebe onako kako to Bog želi, a svoja djela čini takvim da je istinski Voljeni zadovoljan njima.
Pri prvom iskrenom koraku prema Bogu javlja se ustručavanje od djela kojima Bog nije zadovoljan. Čuvanje od zabranjenog s jedne je strane i pokazatelj i uvjet iskrenosti u uvjerenjima, a s druge je povod da Bog zavoli čovjeka i da čovjek stigne do položaja iskrenosti u djelima:
“Ko iskreno kaže: Nema boga osim Allaha (la ilahe illallah), ući će u Džennet, a njegova iskrenost je u tome da ga riječi La ilahe illallah spriječe od onoga što je Uzvišeni Allah zabranio.”

Put stizanja do iskrenosti počinje spoznajom. Prvo je potrebno uvjerenje (akaid) urediti i učiniti iskrenim, zatim se udaljiti od onoga što je zabranjeno i postati voljen kod Boga.
Zaslužiti Božiju ljubav moguće je samo potpunim pokoravanjem Bogu.
A biti potpuno Bogu pokoran može samo onaj koji je uredio postojana svojstva svoje duše, jer svakome ko je zaprljan porocima duše – htio on to ili ne – iz njih će izrasti djela, a njegova namjera će biti zaprljana prisustvom nečega drugog mimo Boga.
Čovjek koji teži za slavom i voli položaj nesvjesno će svoja djela činiti s namjerom da stigne do onoga što voli: “Kako da bude iskren onaj koga su strasti savladale!?”

Izvor: Ahmad Vaezi, Fondacija “Mulla Sadra”, str. 150-151