Čuvajte se od obje krajnosti u odgoju i pažnji prema djetetu
Čuvajte se od obje krajnosti u odgoju i pažnji prema djetetu

Čuvajte se od obje krajnosti u odgoju i pažnji prema djetetu

Ponekad čovjek neobuzdanom rukom i jezikom izvan nadzora i sa svojim pogrešnim djelom učini nešto i udalji svoje dijete od vjere, njenih temelja, uvjerenja i načela i učini da ono napusti vjerovanje.

Vidjeli smo takve osobe i to je moguće izazvati na oba načina.
Neki udaljavaju djecu od sebe nepotrebnom strogošću, neki naglim, krutim i mrzovoljnim odnosom, a neki opet nemarnošću, nesmotrenošću i davanjem prekomjernih mogućnosti djetetu i popustljivim prelaženjem preko svake njegove greške, što dovodi do toga da dijete postaje iskvareno i loše se ponaša. Ovo ima dalekosežan uticaj.

Znači, kada u nekoj porodici mlada osoba ili bilo koji član porodice, ne daj Bože, stekne slabu tačku, poput crne tačke na caklini zuba, na kojem se mjestu zub poslije pokvari, on postepeno na svoje sagovornike pa i na oca i majku vrši uticaj i to ostavlja dalekosežne posljedice te na kraju uništava njegovu islamsku suštinu I duhovnost.

Ako ste uspjeli da svoje dijete odgojite kao vjernika, Uzvišeni Bog će nedostatke tog djeteta nadoknaditi na Sudnjem danu, u Džennetu i u teškim prilikama koje su pred vama.
Pridružit će vam ga kako bi vas obradovao.
Bog pridaje veliki značaj svakom vjerniku.

Izvor: Ahmad Vaezi, Fondacija “Mulla Sadra”, str. 206-207