Umjerenost u jelu
Umjerenost u jelu

Umjerenost u jelu

Korištenje zdrave i čiste hrane predstavlja najvažniji činilac fizičkog zdravlja i razvoja i omogućava sposobnost za znanstvene i duhovne djelatnosti te kretanje ka Bogu.

Upravo zbog toga, Bog je zemlju učinio pripravnom za ljudsko korištenje I načinio je izvorom hrane za ljude,
kao što u Kur’anu kaže: On vam je Zemlju pokornom učinio, pa hodajte predjelima njezinim i hranite se onim što On daje, Njemu ćete poslije oživljenja odgovarati.

Pritom treba znati da kao što nedostatak hrane uzrokuje slabost i nemoć, prejedanje i halapljivost također kod čovjeka izazivaju različite bolesti.

Pored toga što pripremanje različitih i mnogobrojnih vrsta jela na sofri označava gramzivost nevaljalih ljudi i što predstavlja povredu prava nemoćnih ljudi,
Uzvišeni Allah upozorava: I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.

Riječ israf (ارساف (u kur’anskoj terminologiji ima veoma široko značenje i obuhvata svaku vrstu pretjerivanja u količini, luksuza u potrošnji i neopravdanog uništavanja.

Čestiti ljudi, osim što se pridržavaju umjerenosti u potrošnji i raznovrsnosti jela, i što izbjegavaju prejedanje I gramzivost, biranjem halal i čiste hrane i zahvaljivanjem Bogu na ovim blagodatima pokazuju svoju umjerenost I čvrstinu na Pravom putu te se na taj način odvajaju od rasipnih i nepokornih nevaljalaca,
kao što Uzvišeni Gospodar kaže: Jedite čista jela kojima vas opskrbljujemo i ne budite u tome obijesni da vas ne bi snašla srdžba Moja; a koga snađe srdžba Moja – nastradao je!

Obijest u blagodatima znači neiskorištavanje blagodati u pokornosti Bogu i za vlastitu sreću, već na putu griješenja, nezahvalnosti, nevjerovanja i oholosti, a to znači upravo izlazak izvan okvira umjerenosti i zastranjivanje s Pravog puta.

Izvor: Ahmad Vaezi, Fondacija “Mulla Sadra”, str. 87.-88.