Dužnosti pojedinca na početku svake godine
Dužnosti pojedinca na početku svake godine

Dužnosti pojedinca na početku svake godine

1. Preispitivanje samoga sebe
Jedna od dužnosti na početku godine je to da svako preispita svoja stanja kako pojedinačno, tako i skupno; kako svaka osoba, tako i zajednice pa I narodi trebaju preispitati svoja stanja.

Ovo je dobra prilika da se čovjek okrene iza sebe i da još jednom osmotri nemarnosti koje je ispoljio, nedostojne poslove i propuste koji su proistekli iz njih, ali i svoja dobra djela.
Dakle, dragi moji, braćo i sestre! Svi se mi trebamo navići da svake Nove godine povodom početka godine bacimo pogled na svoju jednogodišnju prošlost. Svaka od pozitivnih i negativnih tačaka ima za nas poruku.

2. Unutrašnja promjena i nastojanje ka razvoju
Ako želite da prvi dan farvardina (proljeća) učinite novim danom i nevruzom za sebe, za to postoje uvjeti.

Uvjet je da učinite nešto i napravite neki pokret, izazovete neki događaj.
Gdje je taj događaj? Unutar vas samih!
Ako promijenite svoje stanje, ako ste uspjeli svoju ljudsku suštinu učiniti svjetlijom, onda je za vas uistinu nevruz! Ako ste uspjeli poruku Revolucije, poruku Poslanika, poruku plemenitog Imama Homeinija i poruku čiste krvi najboljih mladića ovog naroda, koja je prolivena na ovom putu, prenijeti u svoje srce, za vas je ostvaren nevruz.

Nastojite da prvi dan proljeća za sebe učinite nevruzom. Nekima prvi dan proljeća nije nevruz. Moguće je da prvi dan proljeća za njih bude nesretniji od svakog nesretnog dana!
Prvi dan proljeća – nevruz – za one koji u svojoj unutrašnjosti teže ka pokvarenosti i nazadovanju, za one koji sebe udaljavaju od Boga, za one koji sebe odvajaju od visokih ciljeva ovoga naroda i ove Revolucije, za njih taj dan nije nevruz, nije blagdan, nego je slutnja zla.

Ovo je suština pitanja u vezi s nevruzom. Nevruz je novi dan, početak proljeća, početak buđenja i bujanja prirode, početak ljepota u svijetu prirode.
Učinite ga sebi početkom razvoja, zanosa i početkom očitovanja ljepote, učinite ga sebi novim danom!

Izvor: Sejjid Ali Hamenei, Temelji islamske kulture, sv.1, s perzijskog preveo Sabahuin Šarić, fondacija Mulla Sadra u BiH, Sarajevo 2014.