Pojam i značaj čednosti i hidžaba
Pojam i značaj čednosti i hidžaba

Pojam i značaj čednosti i hidžaba

Čednost žene je izvor uvažavanja i osnova njene ličnosti

Čednost kod žene sredstvo je za uzdizanje i uvažavanje njene ličnosti u očima drugih, pa čak i u očima pohotnih i razuzdanih muškaraca. Čednost žene je izvor uvažavanja i osnova njene ličnosti.
Ovo pitanje hidžaba, mahrema i nemahrema, gledanja i negledanja, sve je zbog toga da bi se sačuvala čednost. Islam pridaje velik značaj čednosti žene.

Naravno, važna je i čednost muškarca. Čednost nije poželjno svojstvo isključivo žena; muškarci također trebaju biti čedni. Međutim, s obzirom na to da u društvu, zbog tjelesne snage i tjelesne nadmoći, muškarac može učiniti nasilje ženi i ponašati se suprotno njenim željama, više se naglašava čednost žene i veća je pažnja na njoj. Hidžab je ukazivanje časti osobi koja ga nosi, hidžab je odavanje časti ženi.

Hidžab predstavlja sprječavanje neuređenog miješanja muškaraca i žena u društvu

Pitanje hidžaba ne znači izolaciju žene. Ako neko ima takvu predstavu o hidžabu, ta je predstava posve iskrivljena i pogrešna.
Hidžab predstavlja sprječavanje neuređenog miješanja muškaraca i žena u društvu, koje je na štetu društva i na štetu muškarca i žene – posebno žene. Ovdje postoji granica u miješanju muškaraca i žena.

Značenje te granice nije da se muškarci i žene ne obrazuju u istom okruženju, ne ibadete u istom okruženju, ne rade u istom okruženju i ne bave prodajom i kupovinom u istom okruženju – a takvih primjera ima mnogo – nego da trebaju poštivati propisana ograničenja u svome ponašanju.

Izvor: Sejjid Ali Hamenei, Temelji islamske kulture, sv.1, s perzijskog preveo Sabahuin Šarić, fondacija Mulla Sadra u BiH, Sarajevo 2014.