Naše dužnosti u vezi sa samopouzdanjem
Naše dužnosti u vezi sa samopouzdanjem

Naše dužnosti u vezi sa samopouzdanjem

Neophodnost poštivanja dobrobiti zemlje i uzdržavanja od pokretanja hajki

Oni koji vide grešku suprotne strane trebaju saosjećati i ukazati joj na tu grešku. Ali, pokretati hajku, obeshrabrivati ljude, rušiti im samopouzdanje i ostavljati ih bez nade u budućnost uopće nije dopušteno.
Ovo govorim svima. I štampi, i drugim medijima i odgovornima, kao i svima onima koji se s različitih govornica obraćaju ljudima: u parlamentu, na džuma-namazu, na univerzitetima i na drugim mjestima.

Ovo je nešto što se tiče dobrobiti zemlje, a dobrobit zemlje se mora poštovati.

Klonjenje od činilaca koji slabe samopouzdanje

Treba se kloniti stvari koje slabe samopouzdanje, a treba isticati one koje ga jačaju. To trebate imati u vidu vi koji ste u studentskom statusu, profesori u učionici, studenti u studentskim udruženjima, studenti u okruženju u kojem su u prilici da mogu ostvariti određeni uticaj.

Jedan od veoma poželjnih i djelotvornih lijekova za kojim naš narod ima potrebu – duhovni i intelektualni lijek – i koji unutar sebe mora razviti I proširiti jeste lijek samopouzdanja.
Treba sačuvati samopouzdanje.

Očuvanje nezavisnosti

Nezavisnost znači da pred nastupom moćnika u svijetu ne budemo pasivni. Slijedimo ono što je naša korist, naša dobrobit, ono što je u skladu s našim ciljevima i našim idealima.
Ne smijemo popustiti pred pritiskom propagande neprijatelja i njegovog političkog djelovanja. Naš narod je pokazao da ima snage da se suprotstavi pritiscima. Jedna od nedaća jeste i to da ne vjerujemo u svoju sposobnost, svoj napredak i svoju snagu.

Nezapadanje u beznađe i očaj zbog kašnjenja u naučnom razvoju u odnosu na druge

Mi koristimo znanje drugih, a pravimo i neke iskorake. U tom smislu postoje brojni primjeri koji svjedoče da smo to i učinili. Mi smo se okoristili znanjem drugih, a ponekad smo napravili i nešto čega nema u drugim zemljama svijeta, kao što su neki medicinski i farmaceutski proizvodi i tome slično.

To je ostvareno korištenjem osnova zapadnjačke nauke, ali su ostvareni i iskoraci koji nadilaze navedeno. Kašnjenje nas ne smije obeshrabriti: mi možemo ubrzati naš naučni napredak, možemo iz dana u dan smanjivati ta kašnjenja, ako se potrudimo i načinimo iskorake.

Mi sada možemo ići naprijed. Prebroditi uočene zaostatke nije nemoguće jednom narodu čija se omladina kreće s voljom i napreduje, čiji se zvaničnici i predvodnici s voljom usredsređuju na izradu planova i programa.
Godine 2025. Iran je razvijena zemlja, iz čega slijedi zaključak da će u pogledu nauke, tehnologije i drugog biti ispred zemalja u okruženju. Mislite li da su druge zemlje zastale, tj. da mi napredujemo, a da se one ne kreću? Ne, i one kreću naprijed.

To je takmičenje u trčanju, takmičenje u sprintu. Ako na sredini puta moja i vaša volja oslabi, ako nam se nada umanji, ako pomislimo da nema koristi – pa, nećemo ni stići. Upravo od toga strahujem.

Oslanjanje na nadarenost

Neka čovjek ne čeka da mu donesu ono što mu treba.
Ako ne očekuje, ako razmišlja o osiguravanju svojih potreba, pokreću se nadarenosti u njegovom biću – nadarenosti pritajene u biću jednog naroda.
Kada se pokrenu nadarenosti, sposobnost koja je bila moguća postaje stvarna i donosi uspjeh, a jedan uspjeh omogućuje brojne naredne uspjehe, i to je u prirodi posla.

Jačanje samopouzdanja mladih

Imamo veliku potrebu za samopouzdanjem kod naše omladine, posebno omladine koja se bavi naukom, koja je učena i predstavlja buduće upravitelje dijelom budućnosti ove zemlje, kako naučno i političko, tako i praktično i izvršno vodstvo.

Naš dragi narod, a posebno naši mladi, ne smiju izgubiti samopouzdanje. Vi možete uraditi velike poslove, možete svoju zemlju dovesti do vrhunca veličine i dostojanstva.

Izvor: Sejjid Ali Hamenei, Temelji islamske kulture, sv.1, s perzijskog preveo Sabahuin Šarić, fondacija Mulla Sadra u BiH, Sarajevo 2014.