Pojam pogrešnog trošenja sredstava ili rasipništva
Pojam pogrešnog trošenja sredstava ili rasipništva

Pojam pogrešnog trošenja sredstava ili rasipništva

Korištenje i potrošnja sredstava u slučajevima suprotnim filozofiji njihove namjene

Treći nedostatak je korištenje i potrošnja sredstava Fondacije u slučajevima suprotnim filozofiji njenog djelovanja.
Navest ću primjer kulturnog odjela Fondacije, što sam ranije rekao i gospodinu Refikdustu.

Dužnost ovog odjela na prvi pogled, za ljude koji nisu upućeni, jeste osnivanje škola za nemoćne, raspodjela sredstava za obrazovanje, dodjela stipendija i otklanjanje kulturnih i obrazovnih teškoća ovog sloja.
Ako je ovaj odjel, umjesto obavljanja pobrojanih zadataka, pristupio objavljivanju knjige čije objavljivanje nije bilo neophodno, šta to znači?
Naprimjer, jedna knjiga je napisana prije osamsto godina i nakon Revolucije je tri puta objavljivana, ali Fondacija za nemoćne je to ponovo objavila sa bilješkama i odgovarajućim prilogom nekog istraživača.

Poslovi te vrste ubrajaju se u obaveze naučnoistraživačkog instituta, a budući da poznajem istraživača o kojem je riječ, poznati su mi i dometi obavljenog posla.
To nisu obaveze kulturnog odjela Fondacije za nemoćne i ko god ima uvid u izdavačku djelatnost, brzo shvata o čemu se ovdje radi. Ili, naprimjer, sjećate se filma koji je Fondacija emitirala na televiziji prije jednu ili dvije godine?

Filma koji govori o bijegu nekog savakovca, koji je pobjegao iz ruku ljudi-vjernika iz Teherana u neko selo.
Sažetak filma jeste da taj savakovac, zahvaćen sjećanjima na prošlost i grižnjom savjesti, umire u noćnim morama!

Ovaj film se osam godina poslije Revolucije prikazuje na televiziji i čovjek se naljuti i razbjesni jer tema filma nije vrijedna pažnje i bijeg nekog savakovca – osam godina nakon završetka Revolucije nema nikakvog značaja.
Ovo je nešto kao pogodak u neželjenu metu! Nije mi bila namjera nekoga izlagati kritici, nego želim doprinijeti sprječavanju širenja ovakvih pojava.

Fondacija ima sličnih primjera i u privrednom području. Ako je Bog ispoljio milost i stavio nam na raspolaganje blagodati za služenje ratnim vojnim invalidima, to ne treba zanemariti i ne treba izgubiti tu pogodnost.
Ali ne tako da se pomoć stavi na raspolaganje neodgovarajućim osobama – ne kažem nedostojnim – koje uopće nisu bile nemoćne.

Ne znam šta su bile namjere I koliko su odgovorni vodili računa o iznesenom.
Mogućnosti o kojima je riječ trebaju se staviti na raspolaganje ratnim invalidima i neka znate da je svaka pomoć ratnim invalidima vrijedna i – ako Bog da! – imat će i svoj blagoslov.

Nedisciplina

Rasipništvo je suprotno onom savjetu koji smo iznijeli prošle godine i prethodnih godina, a koji zagovara disciplinu.
Ako želimo da se borimo protiv rasipništva, treba da se taj posao isplanira i da to obave državni zvaničnici.

Prema tome, moj prvi savjet odnosi se na borbu protiv rasipništva i pretjerivanja, kao i borbu protiv uništavanja javnih i privatnih imetaka, jer se I privatni imetak, na neki način, vraća u javno dobro.

Izvor: “Temelji Islamske kulture”, Sejjid Ali Hamenei, s perzijskog preveo Sabahudin Šarić, fondacija “Mulla Sadra” u BiH, Sarajevo 2014.