5 namirnica koje pobjeđuju gripu i prehladu
5 namirnica koje pobjeđuju gripu i prehladu

5 namirnica koje pobjeđuju gripu i prehladu

Autor: Daria Marinić


Da bismo izbjegli ove zimske napasti potrebno je učiniti naš organizam što otpornijim. Uzimanje lijekova nije jedini način da se pobijedi bolest. Postoji način da se bolest spriječi. Ojačate li svoj imunitet vaš će se organizam sam oduprijeti zimskim nedaćama.  Evo koje namirnice će vam u tome pomoći.
1. Agrumi (naranča, limun, grejp)
Vitamin C u agrumima ključni je sastojak koji će ojačati vaš imunitet stimulirajući antitijela i stanice vašeg imunološkog sustava. Istraživanja su dokazala da naranče sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su iznimno korisni za naš organizam.

Hesperidin, koji se također nalazi u narančama, ima snažno protuupalno  djelovanje pa je odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlade, a pomaže i u snižavanju visokog krvnog tlaka. Vitamin C u narančama snažan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i te jača imunološki sustav.

Vitamin C također pomaže u ublažavanju ozbiljnijih upalnih procesa kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis i astma.

Limuni su izvrstan izvor limunske kiseline, sadrže mnogo flavonoida, antioksidansa i anti-kancerogenih spojeva. Flavonoidi koje nalazimo u limunima zaustavljaju diobu kancerogenih stanica i djeluju kao antibiotik. U nekim zapadnoafričkim selima limunska se kiselina uzimala uz obrok za vrijeme epidemije kolere kako bi se izbjeglo širenje zaraze. 

Vitamin C iz limuna sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi. Ovi antioksidansi osnažuju i pomlađuju stanice našeg tijela. Ovaj vitamin također pomaže u sprječavanju upala, razvoju kardiovaskularnih bolesti i srčanih oboljenja kod dijabetičara. Limuni su poznati i kao diuretik – pomažu ublažiti otekline, upale i edeme.Ako patite od infekcije mokraćnih kanala, limuni su vam najbolji prijatelji. Visoki postotak kiseline u urinu pomoći će vam da se riješite bakterija koje su uzrokovale infekciju.

Ulje limuna dobročinitelj je koji uništava gljivice, pomaže u detoksikaciji, izvrstan je antiseptik i djeluje umirujuće. Ovim se pripravkom služimo u liječenju stresa, upala kože i vlasišta, nesanice, astme, želučanih problema i infekcija.

Grejp također obiluje  prirodnim vitaminom C koji pomaže skratiti trajanje prehlade i ublažava njene simptome. Redovito konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom smanjit će rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom i karcinomom.
2. Zeleni čaj
Zeleni čaj nije svoju slavu stekao slučajno – Kinezi ga koriste već 4000 godina. Zeleni čaj se dobiva od biljke čajevca (iste biljke od koje nam dolaze i crni, žuti i bijeli čaj).

Flavonoidi, polifenoli i katehini iz zelenog čaja iznimno su jaki antioksidansi koji podižu imunitet i štite organizam od gripe i prehlade. Da bi naš imunološki sustav bio snažan, potrebno je unositi namirnice koje imaju detoksikacijska svojstva. Zeleni čaj je jedna od tih namirnica. Bogat klorofilom i vlaknima, ovaj čaj će nam pomoći istjerati toksine iz organizma.

Katehin EGCG jedan je od antioksidansa iz zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da je upravo ovaj spoj važan za obranu organizma od raka dojke. EGCG sprječava razvoj krvnih žila u stanicama raka dojke tako onemogućujući njihov rast.
3. Đumbir
Đumbir je nezamjenjiv saveznik  u borbi protiv hunjavice i visoke temperature. Ovaj začin sa snažnim antioksidativnim tvarima, djeluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprječava nastanak upala.

Čaj od đumbira pomaže ublažiti grlobolju. Ovaj začin pomaže i kod probavnih smetnji, poboljšava krvotok, djelotvoran je u borbi protiv leukemije. Najnovija istraživanja otkrivaju da đumbir suzbija rast stanica raka želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika.
4. Češnjak
Poznat po nazivima Ruski penicilin i prirodni antibiotik, češnjak je zasigurno jedan od najboljih saveznika našeg zdravlja. U češnjaku se nalazi više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.

Sok sirovog češnjaka učinkovit je u dezinfekciji manjih rana. Ako vam problem zadaje atletsko stopalo, namažite kritična mjesta zgnječenim sirovim češnjakom, on je djelotvorniji u borbi protiv gljivica od mnogih poznatih farmaceutskih preparata.

Češnjak će vam uvelike pomoći u borbi protiv gripe i prehlade. Dodajte češnjak u vaš svakodnevni meni … i ne morate se bojati zime!
5. Jogurt i kefir
Uravnotežena crijevna flora ključna je za zdravlje organizma. Znanstvenici danas sve više se slažu s time da imunitet počinje u crijevima.

Dobre bakterije štite nas od gripe i prehlade, artritisa, alergije, astme, čak i nekolikih vrsta raka. Jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika. Možete nabaviti i već gotove probiotike u kapsulama ili prahu. Da biste ojačali vaš imunitet, redovito unosite probiotičke bakterije u vaš organizam.

Ovo su samo neke od namirnica koje će vas ove i svih narednih zima štititi od bolesti.

Kombinirajte ih u svojoj svakodnevnoj prehrani i vaše će vam zdravlje biti neizmjerno zahvalno.

 

www.alternativa-za-vas