Ādem i Havva
Ādem i Havva

Ādem i Havva


Kur'āni-Kerīm donosi nam priču o protjerivanju naša dva roditelja iz dženneta na Zemlju, kojem je, pak, prethodilo šejtansko došaptavanje i nagovaranje.

Ova priča spomenuta je tri puta u Kur'āni-Kerīmu: u sūri El-Beqare je spomenuta skraćeno, zatim je detaljno objašnjena u sūri El-A‘rāf, te je spomenuta i u sūri Tā-Hā.

﴿وَ قُلْنَا يَا آدَمُ اسْکُنْ أَنْتَ وَ زَوْجُکَ الْجَنَّةَ وَ كُلَا مِنْهَا رَغَدًا حَيْثُ شِئْتُمَا وَ لَا تَقْرَبَا هٰذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الظَّالِمِينَ۝۳۵ فَأَزَلَّهُمَا الشَّيْطَانُ عَنْهَا فَأَخْرَجَهُمَا مِمَّا كَانَا فِيهِۖ وَ قُلْنَا اهْبِطُوا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّۖ وَ لَکُمْ فِي الْأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَ مَتَاعٌ إِلٰى حِينٍ۝۳۶﴾

I rekosmo: “O Ademe! Nastani se ti i žena tvoja u Džennetu i jedite (plodove) iz njega obilno, gdje god hoćete; a ne približavajte se ovom drvetu pa (da) budete od zalima.” Tad učini šejtan da njih dvoje iz njega pokliznu, te ih izvede iz onog u čemu su bili. I rekosmo: “Siđite! Vi ste jedni drugima neprijatelj; a imaćete vi na Zemlji prebivalište i uživanje neko vrijeme.” (Kur'an, II:35-36.)

Ono šta je nama interesantno u ovom istraživanju je prisutnost Have u ovoj priči. Uzvišeni Allāh smjestio ju je pored Ādema u vječni džennet u kojem nema ni straha, ni tuge. Uz svoga muža Ādema, a.s., ona je osnova ljudskog elementa kojeg je Allāh, subhānehu we te‘ālā, učinio halifom na Zemlji.

Ova priča govori nam i o Iblīsovom neprijateljstvu prema našim roditeljima, Ādemu i Havvi. U želji da ih zavede, zakleo im se i obmanuo ih pričom o drvetu vječnosti, pa su Ādem i Havva zgriješili prema sebi i prema svome Gospodaru.

Kada su pojeli plod toga drveta, ukazali su im se njihovi stidni dijelovi tijela. Vođeni osjećajem stida, posegnuli su za džennetskim lišćem kako bi ih pokrili. Shvativši da su pogriješili, obratili su se svome Gospodaru sa pokajanjem i On im je oprostio. Međutim, posljedica njihova griješna čina bilo je napuštanje dženneta.  Ādem i Havva spušteni su na Zemlju, ali Božija uputa i milost ni tada nije izostala.

Putem Časnog Kur'āna i mi, njihovo potomstvo, upozoreni smo na Iblīsovo obmanjivanje, došaptavanje i zavođenje. Pa, hoćemo li pouku primiti?!

 

Izvor: Isrā’ Esed, Žena u Kur'āni-Kerīmu – njen položaj, njena prava i propisi koji se za nju vežu, 2011. (1432. h.g.), str. 21-22.

Odabrala: prof. Riham Mustafić  Preveo: mr. Aldin ef. Mustafić