Feng shui: Kako urediti kuhinju i blagovaonicu
Feng shui: Kako urediti kuhinju i blagovaonicu

Feng shui: Kako urediti kuhinju i blagovaonicu


Autor: Ana Marija Pšeničnik

Kuhinja i blagovaonica predstavljaju želudac i probavni sustav doma jer su to mjesta gdje pripremamo obroke i unosimo ih u organizam.

Sigurno ste barem jedanput na nekoj zabavi primijetili nezadovoljstvo hranom koju ste konzumirali. Jelo je izgledalo privlačno na tanjuru te je bilo ukusno pripremljeno, no svejedno vam nije prijalo.

Razlog tomu je energija koju je imala ta hrana. Loše raspoloženje kuhara i nepravilno uređena kuhinja/blagovaonica mogu nepovoljno utjecati na zdravlje osobe koja jede u takvim uvjetima. Stoga je iznimno važno pravilno urediti kuhinju i blagovaonicu, kako bi probavne organe održali zdravima.


Raspored kuhinje

Pri uređivanju, trebate pripaziti da kuhinja nije okrenuta prema sjeveru.

Ostale strane su dopuštene, ali ne bi se smjela nalaziti izravno na ulazu u dom, bez predsoblja ili hodnika koji će je odijeliti od ulaznih vrata. Moderni, takozvani „otoci za kuhanje“ koji su mogući u velikim kuhinjama idealni su jer razdvajaju različite energetske elemente i omogućuju zajedništvo više osoba u pripremi hrane.

Ako imate malu kuhinju, održavajte je čistom, dobro organiziranom i preglednom. Već su duže u trendu ravne linije namještaja, ali kad god možete, radije odaberite zaobljene rubove kuhinjskih elemenata ili polica jer ćete tako ublažiti oštar chi.

Izbjegavajte kuhinjski namještaj sjajnih površina koje se reflektiraju i stvaraju dojam ogledala. Možete li birati, odlučite se za drvo ili pluto, umjesto klasičnih keramičkih obloga na podovima i zidovima.

Keramičke pločice crpe energiju i uzrokuju umor. Sličan učinak imaju i površine od čelika pa i njih zaobiđite. U kuhinji je dobro držati biljke (napr. začinsko bilje) ako imate dovoljno prostora i vanjski izvor svjetla.


Izbjegnite sukob elemenata

U kuhinji postoje dva sukobljena elementa – vatra i voda. Izvori vatre (štednjaci i pećnice) te izvori vode (sudoperi) ne smiju biti pokraj ili nasuprot jedan drugog.

Štednjak je najvažniji dio kuhinje i treba ga pažljivo postaviti. Ne smije se nalaziti ispod prozora ili krovne grede, a ni ispred vrata ili isturenog kuta. Nepovoljan položaj je i prema zahodu s kupaonicom ili stubištu. Ako imate kuću na kat, štednjak nemojte smjestiti ispod kupaonice ili nekog izvora vode.

Između štednjaka i sudopera postavite jedan element koji će ih razdvojiti. Ako je to nemoguće, stavite između njih zdravu zelenu lončanicu. Drugi najvažniji predmet u kuhinji je hladnjak koji, također, odvojite od štednjaka ili pećnice.

Birajte ga proporcionalno veličini kuhinje, u malim stanovima ne smije biti prevelik, a u velikim kuhinjama premalen. Važno je da je uvijek napunjen svježim proizvodima jer brojnost namirnica simbolizira i privlači izobilje.


Boje i rasvjeta

Savršeno bi bilo da i kuhinja i blagovaonica imaju najmanje dva prozora. Ako nemate takvu mogućnost, osigurajte kvalitetnu umjetnu rasvjetu. Osobito je važno da kuhinja bude dobro osvijetljena.

U blagovaonici omogućite fleksibilno osvjetljenje, tako da možete jednostavno prigušiti svjetlo kad želite romantično ozračje. Za kuhinju je najprikladnija bijela boja. Ako vam se ona ne sviđa, izaberite svijetlozelenu ili svijetloplavu.

U svakom slučaju, izbjegavajte tamne boje, a osobito sve nijanse ružičaste i crvene boje jer one pojačavaju vatru (koje ionako ondje ima dovoljno) i mogu prouzrokovati svađe. Za razliku od kuhinje, blagovaonica zahtijeva vedrije i živahnije boje, ovisno kako je orijentirana.

Obojite zidove svijetlozelenom nijansom, ako je blagovaonica na istoku. Nalazi li se na jugu, odgovarat će joj tamnozelena ili plava boja. Zapadna strana dobro će podnijeti ružičaste i narančaste nijanse. Sjeverni položaj blagovaonice traži sive ili bijele zidove, obogaćene crvenim i srebrnim detaljima namještaja.

Ako je blagovaonica sastavni dio kuhinje ili dnevne sobe, vizualno ih možete razdvojiti korištenjem različitih boja zidova.


Smještaj blagovaonice

Najbolji položaj blagovaonice je istočno ili južno od kuhinje te između nje i dnevnog boravka, u centru doma ili blizu njegovog središta. Kao ni kuhinja, ne smije biti pokraj glavnih vrata doma, no ne bi trebala imati ni pogled na njih jer to može uzrokovati probavne probleme. Ako je nemoguće izbjeći blizinu glavnog ulaza, postavite paravan.

Nepovoljno je kad blagovaonica dijeli zid sa zahodom ili kupaonicom. Živite li u višekatnici, iznad mjesta blagovanja također ne smije biti kupaonica sa zahodom, ali ni težak komad namještaja.

Ako je iznad stola kosi strop ili izbočene stropne grede, treba ih „poravnati“, odnosno prekriti prirodnim materijalom jer ispod njih nije dobro sjediti i jesti. Blagovaonica bi trebala imati dva ulaza, iz kuhinje i dnevne sobe, no postoje li vrata, ne bi smjela biti na suprotnim stranama, preko stola, jer takva energija loše utječe na hranu i odnose među ukućanima.

Isto tako, ni prozori u prostoriji ne smiju biti na suprotnim zidovima. Nalazi li se blagovaonica na južnoj strani, prozori bi trebali biti na istoku i obrnuto – ako je blagovaonica smještena na istočnoj strani, prozori neka budu na jugu.


Mjesto blagostanja i sklada

Prostor u kojem objedujemo od velike je važnosti i izravno utječe na odnose unutar obitelji, međusobnu povezanost i sreću svih ukućana. Pravilnim odabirom pokućstva i neagresivnih detalja stvorit ćete ujedno mirno i društveno ozračje.

Glavni elementi blagovaonice su stol i stolice te ih treba smjestiti na sredinu prostorije. Stol bi trebao biti drven, a dopušteni su svi oblici, ovisno o ugođaju koji želite postići.

Okrugli stol je općenito najbolji jer potiče slogu. Ovalni stol je isto dobar izbor jer simbolizira opuštenost. Kvadratni stol pridonosi ozbiljnijem, strožem odnosu u obitelji ili među ukućanima. Najmanje je preporučljiv dugačak, pravokutni stol jer potencira hijerarhijski pristup. Stolice mogu biti od svih materijala, ako pristaju stolu, ali moraju imati što viši naslon jer dobar oslonac za vrijeme jela simbolizira podršku i zaštitu. Birajte paran broj stolica, ali bilo bi poželjno da ih je više od četiri, a idealno osam. Najstariji član kućanstva trebao bi sjediti na sjevernoj strani stola.

Imate li mjesta, ovdje možete smjestiti i ormare ili police, no pod uvjetom da svojim izgledom ne ugrožavaju harmoniju prostora, koji uvijek treba biti čist, uredan, opušten i energetski protočan.

U slobodan ugao možete postaviti cvijeće što će prostor učiniti veselijim. Dodatnu toplinu postići ćete ukrašavanjem zidova fotografijama ili slikama koje vas raduju ili prikazuju vaše bližnje, ali na njima ne smiju biti preminule osobe.

Motivi hrane su dobrodošli, osobito voće poput breskve, naranče ili ananasa. Također, kad ne jedete, preporučljivo je na stolu držati posudu s voćem jer time prizivate obilje.

Bogatstvo umnažate i postavljanjem velikog i lijepog ogledala koje će zrcaliti hranu na stolu, no u njemu nije dobro vidjeti odraz vrata ili prozora. Uz pomoć savjeta drevne kineske vještine, hrana koju svakodnevno pripremate imat će primamljiviji okus, a vi ćete biti zdraviji i spokojniji, a i materijalno uravnoteženiji.                                                                   

 

 

www.alternativa-za-vas