Potrebni sastojci:
600 g junećeg flama,
1 niz bamije,
glavica crvenog luka,
2 crvene paprike,
2 mrkve,
2 češnja bijelog luka,
2 lovorova lista,
biber, so,
aleva paprika i
ulje.
Priprema:
Bamiju nakiselite noć prije spremanja, a prije same pripreme malo je prokuhajte, a potom isperite.
U šerpi izdinstajte crveni luk, bijeli luk, mrkvu i isjeckano meso. Kada je smjesa u pola izdinstana, dodajte 750 ml vrele vode, a onda bamiju i ostale začine.
Bamiju sada ostavite, na pola poklopljenu, na laganoj vatri da krčka. Povremeno lagano promiješajte. Bamija je gotova kada je mekana i skuhana, ali kada još ima svoju strukturu i nije gnjecava.
Pred kraj kuhanja dodajte na krupne kolutove isječene crvene paprike i kašičicu sirćeta.
Uz bamiju servirajte krišku limuna.