Banana kao lijek
Banana kao lijek

Banana kao lijek

I među bananama, plodovima nanizanim. (Kur'an, LVI:29)

Banane (lat. Musaceae) su tropska biljna porodica koja se sastoji od dva roda (lat. Musa i Ensete). Stablo banane može narasti do osam metara visine. Listovi su veliki, sočni i zeleni. Između listova je grana s visećim cvatom od oko 1 metar dužine. Cvjetovi su žute boje, a plodovi su duguljasti, najčešće žućkasti kad sazriju, mada kod nekih vrsta mogu biti tamno ružičasti ili crveni. Plodovi se formiraju u obliku grozdova koji mogu sadržavati od 50 do150 pojedinačnih plodova.

Energetska i nutritivna vrijednost

Jedna banana (oko 100 g) ima 89 kcal/372 kJ. Banane sadrže 74% vode, 1% bjelančevina, 0,5% masti, 13,5% šećera, 23% ugljikohidrata i 3,4% biljnih vlakana. Bogate su kalijem, a sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Banane su bogate i vitaminima, posebno beta-karotenom, vitaminima grupe B, te vitaminima C i E.

Ovo voće je veoma dobar izvor vitamina B6, dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana. Nezrele banane sadrže oko 25% škroba i tek oko 1% šećera dok zrele banane sadrže oko 20% šećera.

Ljekovitost

Istaknuti islamski učenjak Ibn Kajjim el-Dževzi u svom djelu Poslanikova medicina, govoreći o koristima banane, kaže:

„Koristi od banana su veće kada su one zrele i slatke. Banana je korisna za liječenje hronične upale pluća te običnih simptoma promuklosti u prsima i astmatičnosti. Banana također koristi pri povratnom kašlju, čišćenju sluzi, čiravosti bubrega i čirevima mokraćnog mjehura. Jedenje banana pomaže izlučivanju urina.“

U prilog navedenog idu mnogobrojna savremena istraživanja. Naime, zrele banane sadrže tvari koje djeluju na dva načina: aktiviraju epitelne ćelije sluznice želuca tako da proizvode debeli zaštitni sloj sluzi koji predstavlja barijeru želučanoj kiselini i eliminiraju bakterije iz želuca za koje se pouzdano zna da uzrokuju nastanak čira. U jednoj studiji pokazalo se kako mješavina banane i mlijeka bitno smanjuje lučenje želučane kiseline.

Svakodnevno konzumiranje banana pomaže u prevladavanju ili sprječavanju znatnog broja bolesti. Banana je bogata kalijem, ključnim mineralom koji pomaže normalizaciju krvnog pritiska te rad srca, ćelija, živaca i mišića. Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osjećaj sreće te se stoga preporučuje u liječenju depresije. Banane su i dobar izvor pektina, topljivih vlakana, koji upijaju tekućinu te na taj način potpomažu normalnu pokretljivost probavnog kanala i olakšavaju izlučivanje stolice.

Banane povećavaju sposobnost organizma da apsorbira kalcij, pa time posredno usporavaju gubitak kalcija iz kostiju kod bolesti kao što je osteoporoza.

Kremasta, slatka i bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima, banana je voće koje vole sve generacije. Idealno je voće za malu djecu jer vrlo rijetko izaziva alergije, a za sportaše je vrijedan izvor energije i kalija. Kombinacija pektina i škroba osigurava kompleksne ugljikohidrate, čijom se razgradnjom postepeno oslobađa energija. Istraživanja su pokazala da samo dvije banane dnevno obezbjeđuju energiju dovoljnu za 90 minuta napornog rada.

Kora od banane je korisna kao i sam plod budući da posjeduje antigljivična, antibiotska i enzimatska svojstva. Stoga, ukoliko unutrašnjom stranom kore protrljamo mjesto ujeda insekta ublažićemo otok i iritaciju. Stavimo li komad unutrašnje kore banane na bradavicu, učvrstimo ljepljivom trakom te ostavimo da djeluje preko noći, ponavljanjem ovog postupka možemo se riješiti bradavica. Ako želimo izbijeliti zube potrebno je da ih trljamo unutrašnjom stranom kore. Kora banane sadrži enzime koji hrane kožu, pa je možemo koristiti i u tu svrhu. Dovoljno je kožu protrljati unutrašnjom stranom kore. Ovaj postupak pomaže i u borbi s aknama i hemoroidima.

Upotreba

Banane se najčešće konzumiraju u sirovom stanju. Često su i sastavni dio mnogih ukusnih poslastica. Međutim, u egzotičnim kuhinjama pečene banane se nerijetko upotrebljavaju kao prilog ljutim mesnim jelima, a pire od banana se dodaje i u ljute umake. Od zrelih osušenih banana može se praviti brašno koje zadržava karakterističan okus banane, a koristi se u prehrambenoj industriji. Osušene banane se koriste i kao grickalice ili dodatak žitaricama za doručak.

Međutim, nije samo plod hranjiv. Od stabla, kore i listova banane proizvodi se hrana za životinje. Neke vrste banana gaje se kao ukrasne biljke.

Ovom prilikom vam donosimo jedan koristan recept koji će vam pomoći u borbi protiv kašlja i bronhitisa:

Izgnječite dvije banane i prelijte ih sa 400 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Potom dodajte dvije kašike meda. Ukoliko ste alergični na med onda ovaj sastojak možete i izostaviti. Smjesu potrošite u toku dana. Nakon par dana upotrebe kašalj nestaje.

Izvor: magazin Ašk, broj 9, Dobra knjiga, Sarajevo, juni 2015, str. 54-55