Biti žensko u današnjem vaktu
Biti žensko u današnjem vaktu

Biti žensko u današnjem vaktu

Autor: Amra Beganović

Koliko puta vam se desilo da ste čuli rečenicu, hvala Bogu pa se rodilo muško dijete, lakše će mu biti u životu.

Nekad mi je to smetalo. Da li je neko vrijedniji od mene, samo zato jer je muško. Kasnije sam shvatila da je puno lakše kad si muško. Svi te drugačije gledaju. Kažu da muško može pogriješiti hiljadu i jednom i svaki put će mu biti oprošteno. A žensko, žensko pogriješi samo jednom i za tu grešku plaća cijeli život. Biti žensko, sa sobom nosi puno više odgovornosti. Kao kćerka, obraz si i ponos svoga oca. Ne dao ti Bog da ga uprljaš. Kad se udaš postaješ supruga. Postaješ snaha, ogledalo si i kuće u koju si došla, a Boga mi i one iz koje si došla.

Muškarci čine pola ummeta, dok drugu polovicu čine žene. A muškarce rađaju žene, samim tim nema ummeta bez žena.

Živjeti u vremenu tehnologije nosi sa  sobom određenu težinu. Puno su veće mogućnosti kako muškarcima tako i ženama. Mogu šta hoće i kako hoće, ali ipak, treba znati gdje je granica.

Da ti tvoj babo nešto kaže. Žensko je žensko, ono je obraz familije, ponos. A jednom ‘ćeri, ako taj obraz ukaljaš, niko ga neće saprati. Nema te vode koja će oprati obraz bezobrazluka i nemorala. Ne postoji svjetlost koja će ga posvijetliti, nema sine, nema. Dobro čuvaj svoj obraz.