Cejlonski cimet – prirodan lijek dragocjeniji od zlata
Cejlonski cimet – prirodan lijek dragocjeniji od zlata

Cejlonski cimet – prirodan lijek dragocjeniji od zlata


Zimzeleno drvo cimeta pripada porodici lovora (Lauraceae), a u kori svojih grana krije dragocjena ljekovita svojstva. Unutarnji sloj kore s mladih grana se guli i suši u svrhu proizvodnje ukusnog i ljekovitog začina.

Dobar je izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcija, željeza, bakra, cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Bogat je antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi borci u borbi protiv infekcija.

Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u liječenju prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti. U Ayurvedi cejlonski cimet je prirodni lijek za dijabetes i bolju probavu. Moderna istraživanja potvrđuju da cejlonski cimet ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje čovjeka.

Smanjuje razinu šećera u krvi

Prema istraživanju koje je provela najveća britanska organizacija za oboljele od dijabetesa, Diabetes UK, cejlonski cimet pomaže sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 1 i 2. Potvrđeno je da konzumiranje do 6 grama dnevno smanjuje razinu glukoze, triglicerida i štetnog LDL kolesterola.

Štiti od Alzheimerove bolesti

Profesor Michael Ovidia, u suradnji s ostalim znanstvenicima Sveučilišta u Tel Avivu, proveo je istraživanje kojim je potvrđeno da sastojak CEppt, prisutan u kori cimeta, svojim svojstvima prevenira razvoj Alzheimerove bolesti. Brojne studije dokazale su vezu između cimeta i njegovog utjecaja na mozak. Već samo udisanje cimeta potiče moždanu aktivnost.

Zaustavlja napredak multiple skleroze

Čikaško sveučilište Rush donijelo je novu nadu za oboljele od multiple skleroze i to upravo zahvaljujući cejlonskom cimetu. U studiji znanstvenici su utvrdili da cimet može pomoći zaustaviti progresiju multiple skleroze – teške bolesti od koje obolijeva sve više mladih ljudi.

Liječi gljivične i bakterijske infekcije

Rezultati studija provedenih od strane National Institutes of Health potvrđuju da spoj cinnamaldehyde prisutan u cimetu ima značajnu ulogu u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Njegova redovita konzumacija potvrđeno ublažava simptome infekcija, sprječava njihov razvoj i liječi cijeli organizam na prirodan način.

Med i cimet – lijek za rak i artritis

Istraživanjem provedenim u SAD-u ustanovljeno je da cimet pomaže u borbi protiv mnogih oblika raka jer smanjuje rast, odnosno širenje stanica raka. Istraživanja provedena u Japanu i Australiji otkrila su da konzumacija cimeta u kombinaciji s medom uspješno liječi rak želuca i kostiju. Cimet i med pomaži kod suzbijanja leukemije i sprječavaju nastanak i širenje limfoma.

Isti lijek u Europi je pokazao djelotvornost kod druge bolesti – artritisa. Studija provedena u Danskoj potvrdila je da med i cimet pomažu oboljelima od artritisa već nakon tjedan dana uzastopne terapije. Sastojala se od pola žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda. Nakon tjedan dana, pacijenti su izjavili da osjećaju olakšanje od bolova, dok su nakon mjesec dana bolovi i simptomi artritisa – nestali.

Ostala ljekovita svojstva cimeta

Osim spomenutog djelovanja potvrđeno je da cejlonski cimet pomaže i kod sljedećih tegoba:

 • ublažava upale i infekcije, 
 • čisti krv i potiče cirkulaciju, 
 • eliminira loš zadah,
 • pomaže kod probavnih smetnji,
 • olakšava menstrualne tegobe,
 • pospješuje moždane aktivnosti,
 • poboljšava pamćenje,
 • ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova,
 • prevenira bolesti srca,
 • liječi gastritis,
 • pospješuje sagorijevanje masnih naslaga,
 • ublažava upalu grla i simptome gripe.

Nije svaki cimet zdrav

Na tržištu je danas dostupno nekoliko vrsta cimeta. U dućanima, zbog niske cijene, najčešće se nudi kineski cimet, koji sadrži velike količine kumarina – spoja koji može biti štetan za jetru i bubrege.

Za razliku od kineskog, cejlonski cimet je apsolutno siguran. Štoviše, preporučuje se za svakodnevnu upotrebu. Cejlonski cimet (Cinnamomum verum) se proizvodi od vrste drveta cimetovca Cinnamomum zeylanicum Nees, čije je prirodno stanište područje Šri Lanke. Zbog svoje ljekovitosti, prednjači pred kineskim cimetom i neizostavan je dio svakog kuhinjskog ormarića i kućne ljekarne.

 

Izvor: alternativa-za-vas.com