Bol u uhu kod djece
Bol u uhu kod djece

Bol u uhu kod djece

Autor: Lea Homolak Kušter, spec. otorinolaringolog


Otitis media je najčešća dijagnoza s kojom u ranom djetinjstvu djeca i roditelji napuštaju liječničku ordinaciju. Jedna trećina sve djece prema svjetskim statističkim podacima ima prosječno tri upale uha tijekom prve tri godine života. 60% njih ubrzo budu izliječeni, a u oko 40% oboljelih bolest prijeđe u sekretorni otitis. Učestalost otitisa se više nego udvostručila u posljednjem desetljeću. To rezultira, osim boli i nelagode našim mališanima, i mnogim posjetama liječniku, velikoj godišnjoj potrošnji antibiotika sa svim njihovim neželjenim posljedicama. Također tu su veliki gubici radi odsustva roditelja s posla zbog bolovanja.

Otitis media – što je to ?

Ot– znači uho, itis– upalu, a media– srednje. Dakle, otitis media je upala srednjeg uha. 

Upala je rezultat infekcije. Osnovni znaci upale su bol u uhu, crvenilo bubnjića, povišena tjelesna temperatura, izbočenje bubnjića i djelomičan gubitak funkcije (oslabljen sluh). Može se javiti u jednom ili u obadva uha.

1. Ako dijagnoza glasi Otitis media acuta radi se o infekciji srednjeg uha sa simptomima upale iznenadne pojave i kratkog trajanja.

2. Kada se takva bolest javi ponovo za manje od mjesec dana, govorimo o rekurentnom otitisu.

3. Supurativni otitis media je kronična bolest s perforacijom – puknućem bubnjića kroz koju se cijedi sluzavo-gnojni sadržaj.

4. OME-otitis media s efuzijim ili sekretorni otitis je u djece relativno često stanje koje traje dulje od dva mjeseca, a karakterizira ga nazočnost sekreta iza neperforiranog bubnjića. Iako su najčešće u djece, upale uha javljaju se u oko 5 % u odraslih. Pretežno se javljaju zimi i u rano proljeće, a često im predhode respiratorne infekcije.

Je li upala uha ozbiljna bolest?

Posljedica upale uha mogu biti ozbiljne kao što je gubitak sluha, prolazni ili trajni pa čak i takav da utječe na razvoj govora. Bol može biti jaka, naročito ako upala zahvati okolne strukture kao što je mastoid. Po život je opasno širenje infekcije na strukture mozga, moždane ovojnice, venske sinuse. I vrlo neugodne ako zahvate npr. lični živac (facijalis) ili labirint. Najčešće otitis media, ukoliko je tretiran brzo i efikasno, prođe bez posljedica i s kompletnim oporavkom sluha. Stoga je značajno prepoznati simptome upale uha na samom početku, pratiti ih i liječiti od početka.  

Kako je građeno uho?

Srednje uho je šupljina veličine graha, ispunjena zrakom i tankom pregradom – bubnjićem odvojena od vanjskog uha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na bubnjić se naslanja lanac slušnih koščica. Kada zvučni val udari u bubnjić, on vibrira i pokrene koščice. Vibracije se tim putem prenesu u unutarnje uho koje generira nervni impuls koji se šalje u mozak. Zdravo srednje uho sadrži zrak istog atmosferskog tlaka kao i izvan uha tako da spomenute strukture slobodno vibriraju. Zrak ulazi u srednje uho kroz tanku cijevčicu Eustahijevu tubu, koja se proteže od stražnjeg dijela nosne šupljine do uha. Kada gutate ili žvačete i začujete klik, to znači da je kroz Eustahijevu tubu upravo poslan mjehurić zraka, koji je izjednačio tlak zraka u uhu s atmosferskim. To se događa automatski dnevno i do 1000 puta.

Što uzrokuje upalu uha?

Akutni otitis media uzrokovan je bakterijama ili virusima koji iz nosa ili grla uzlazno kroz Eustahijevu tubu dospiju u uho. To se događa kada tuba ne funckionira uredno, najčešće radi prehlade, upale grla ili sinusa ili alergije. Najčešći bakterijski uzročnici su Streptococcus pneuminiae i Haemophilus influenzae. Nažalost sve više njih je neosjetljivih (rezistentnih) na najprepisivanije antibiotike. Anatomske anomalije u području uha, grla i nosa pogoduju nastanku upala uha.

Kako prepoznati upalu uha?

Infekcija srednjeg uha prezentira se s boli, crvenilom bubnjića, nakupljanjem sekreta iza bubnjića i prolazni gubitak sluha. Kod beba usljed plača pri pregledu bubnjić može biti crven. To nije nužno znak upale. Začepljenost Eustahijeve tube dovodi do negativnog tlaka u srednjem uhu što može izazvati bol. Prema tome niti sama bol u uhu nije nužno upala uha. Ponekad upala uha bude bez ikakvih simptoma i slučajno kod nalaza sekreta u srednjem uhu se kasnije anamnestički rekonstruira preboljela upala uha. Mala djeca ponekad kao jedini simptom kod upale uha razviju toksični sindrom: gubitak teka, povraćanje, proljev, malaksalost…

Najčešći simptom akutne upale je bol uz osjećaj punoće i začepljenosti uha. Dijete koje ne može opisati bol, često se povlači za uho ili ga trlja. Povišena tjelesna temperatura često prati akutni otitis media. Sluh je često oslabljen. To se događa jer sekret sprječava normalne vibracije bubnjića i prijenos slušnim koščicama. Uz odgovarajuću njegu i terapiju taj gubitak sluha je privremen. Kada sekreta više nema, sluh se vrati na normalu. Bez pravilnog tretmana gubitak sluha može postati dugotrajan ili trajan.

Ponekad bubnjić pukne, gnoj se izlije iz uha. Češće gnoj i sekret ostaju u uhu jer se prirodnim putem ne mogu izliti kroz Eustahijevu tubu i biti progutani.

Tako nastaje kronični sekretorni otitis media koji traje tjednima, mjesecima pa i godinama nakon akutne bolne faze. Zaostali sekret često ponovno dovede do akutne upale srednjeg uha.

Što se očekuje od pregleda liječnika?

Nakon razgovora s roditeljem o tijeku bolesti, slijedi klinički pregled uha, nosa i grla. Tijekom pregleda liječnik će pogledati u uho djeteta najčešće instrumentom koji se zove otoskop. Na taj način vidjet će crvenilo bubnjića, tekućinu iza bubnjića i procijeniti pokretljivost bubnjića (pneumootoskopom). U poliklinici ECHO preglede uha kod djece radimo endoskopom čime pregled dobiva na kvaliteti i sigurnosti. Ta metoda nam omogućava video snimanje te sudjelovanje roditelja u odluci o terapiji i praćenju bolesti njihovog djeteta.

Još dva testa moguće je učiniti da liječniku daju potpuniju informaciju o stanju u srednjem uhu i kvaliteti sluha malih pacijenata. Timpanometrija koja mjeri tlak u srednjem uhu i pomičnost bubnjića. Ona indirektno pokazuje kako Eustahijeva tuba funckionira. Kod djece starije od tri-četiri godine  i audiogram koji pokazuje koliko je oštećen sluh. Nakon toga se odredi težina bolesti i odluči o načinu liječenja. Roditelji mogu pomoći djetetu da tijekom pregleda budu mirni i tihi. Praćenje djeteta i kontrole osiguravaju potpuno izliječenje.

Kako liječiti upalu srednjeg uha?

Liječnik je ponekad prisiljen prepisati i neke lijekove. Jedan od njih može biti antibiotik, ako se radi o bakterijskog upali. Iako antibiotik može dovesti do brzog poboljšanja simptoma, potpuno izliječenje vašeg djeteta zatijeva više vremena. Budite sigurni da je vaše dijete uzelo potrebnu punu dozu lijeka obično tijekom 10-13 dana. Uvijek pročitajte upute o lijeku i pažljivo ih se pridržavajte. Liječnik može prepisati i antihistaminik, kortikosterod i dekongestiv ili kombinaciju lijekova ako je alergija ili prehlada nazočna.

Liječnik također preporuča često i lijekove koji snizuju temperaturu i uklanjaju bol –analgetike antipiretike u obliku sirupa ili čepića. Posavjetujete se s liječnikom ako vam je nešto nejasno ili simptomi nisu prošli u potpunosti. Toaleta nosa i vježbe izjednačavanja tlaka (Valsalvin pokus) daju značajan terapijski doprinos.

Što može biti neophodno?

U većini slučajeva kućnim liječenjem upala uha u potpunosti se izliječi. Ipak mnoge upale uha zahtijevaju dodatno liječenje. Primjerice postavljanje ventilacijskih cijevčica u bubnjić ili otvaranje (incizija) male rupice na bubnjiću kroz koji se odstrani gnoj i sluz. To dovodi do brzog prestanka boli, a rupica zacijeli za par dana praktički bez ožiljka. Kako bi se odgodilo cijeljenje i bilo više vremena da se srednje uho i Eustahijeva tuba u potpunosti oporave i sekret ponovo ne nakupi, ponekad je potrebno postaviti tanku plastičnu cjevčicu u rupicu na bubnjiću. Ta cjevčica pomaže izjednačavanju tlaka u srednjem uhu i bržem oporavku sluha. Otorinolaringolog će ocijeniti je li za to potrebno par tjedana ili par mjeseci. Kroz to vrijeme treba uho zaštititi od ulaska vode tijekom kupanja.

Otitis media se može s vremena na vrijeme ponavljati i radi kronične upale adenoida i tonzila. Ako je to slučaj kod vašeg djeteta, tada tonzile i adenoide treba odstraniti u općoj anesteziji. Više od 60% djece s upalom uha ima patološke promjene i u nosu i sinusima. Polovica zaostalih sekreta iz srednjeg uha spontano nestaje tijekom tri mjeseca.

Sekret u srednjem uhu je znak prošle, sadašnje ili buduće upale uha. Popratne alergije također zahtijevaju poseban tretman.

Kako pokušati spriječiti upalu uha?

1. Dojenje je najbolja prevencija upala uha kod beba.

2. Spriječiti rizične faktore:

– bočica u krevetu

– pasivno pušenje

– jaslice/vrtić

3. Dijagnosticirati rano i pouzdano

4. Liječiti brzo i efikasno

Zapamtite: Otitis media općenito nije opasan ako se ispravno i brzo liječi. Uz pomoć vašeg liječnika možete pomoći svom djetetu da se osjeća bolje i bolje čuje vrlo brzo.  

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, broj 131, Zagreb, ožujak 2003, str. 18-20.