Brod
Brod

Brod

Oluja je uništila brod i samo dva čovjeka su uspjela pronaći spas doplivavši do malenog ostrva. Ne znajući što da čine, složiše se da im je jedini izlaz da se mole Bogu za pomoć. Međutim, željeli su znati čija je molitva snažnija, pa su se dogovorili da podijele prostor i da svako bude na svojoj strani ostrva.

Prva stvar koju su od Boga tražili bila je hrana. Sljedeće jutro, prvi čovjek je ugledao voćku sa plodovima na svojoj strani ostrva, pa je utolio glad. Dio ostrva na kojem se nalazio drugi čovjek je bilo neplodno.

Tjedan kasnije, prvi čovjek je osjetio samoću pa je odlučio da uputi molbu za ženu. Sutradan se desio još jedan brodolom, a jedini preživjeli bila je jedna žena koja je doplivala na njegovu stranu ostrva. Druga strana ostrva ostala je pusta.

Nedugo zatim,  prvi čovjek uputio je molbu Bogu za kuću, odjeću te još hrane. Sutradan, kao čarolijom, sve mu je to dato. Međutim, drugi čovjek još uvijek nije imao ništa.

Konačno se prvi čovjek dosjetio tražiti od Boga brod kako bi on i njegova žena mogli napustiti ostrvo. Ujutro je pronašao brod usidren na njegovoj strani ostrva.

Prvi čovjek se ukrcao na brod zajedno sa svojom ženom i odlučio ostaviti drugog čovjeka na ostrvu. Smatrao je drugog čovjeka nedostojnim da uživa Božije blagodati, jer ni jedna od njegovih molitvi nije bila uslišana.

Brod je bio na polasku kada je prvi čovjek začuo glas:

„Zašto svog druga ostavljaš na ostrvu?“

„Sve blagodati su samo moje, jer ja sam bio taj koji je molio za njih“, odgovorio je prvi čovjek. Njegove molitve nisu naišle na odgovor, tako da on ništa ne zaslužuje.“

„U zabludi si!“, glas ga je ukorio. „On je imao samo jednu molitvu koja mu je uslišana. Da na nju nije bilo odgovoreno, ne bi te stigla ni jedna blagodat.“

Reci mi“, upitao je prvi čovjek glas, „šta je on to mogao zamoliti pa da mu sad bilo šta dugujem?

„On je tražio da sve tvoje molitve budu uslišane.“

Pouka: Blagodati u kojima uživamo nisu uvijek plod naših molitvi, već i molitvi drugih ljudi upućenih za nas.

 

Izvor: http://www.kidsworldfun.com/shortstories.php

Prevod: A. Kadrija