Budite dobri prema svojim kostima!
Budite dobri prema svojim kostima!

Budite dobri prema svojim kostima!


Kosti su ključni dio našeg tijela. One štite organe, pružaju strukturu tijelu i pohranjuju kalcij. Zdrave i jake kosti pomažu nam da živimo aktivnim i ispunjenim životom.

Stoga, ako ste žena nemojte čekati da menopauza poveća rizik od pojave osteoporoze. Kosti počinju gubiti gustoću već na deset godina prije menopauze. Morate svakodnevno uzimati u dovoljnim količinama kalcija i vitamina D. Ukoliko ste skloni pušenju, prestanite odmah i održavajte normalnu tjelesnu težinu adekvatnim vježbanjem. Kad uđete u dob nadomak menopauzi, posavjetujte se sa porodičnim  ljekarom u vezi s prednostima i nedostacima uzimanja nadomjesne hormonske terapije.

A ako ste muškarac, nemojte misliti da ste otporni na osteoporozu. Premda je istina da muškarci spadaju u manje rizičnu skupinu od žena po ovom pitanju, trebali biste znati da ova bolest može itekako napredovati do dobi od 70 ili 80 godina.

Koliko je osteoporoza česta bolest današnjice govori i podatak da se ova bolest javlja kod svake treće žene te svakog dvanaestog muškarca u dobi iznad 50 godina. Stoga, na vrijeme poduzmite mjere prevencije. Budite dobri prema svojim kostima!