Čitanje kao pomoć u borbi protiv stresa
Čitanje kao pomoć u borbi protiv stresa

Čitanje kao pomoć u borbi protiv stresa


Čitanje je najbolji način da se opustite. Prema jednom istraživanju dovoljno je svega šest minuta čitanja da se nivo stresa smanji za više od dvije trećine.

Čitanje djeluje brže na umorne i razdražene nerve nego druge metode opuštanja poput slušanja muzike, izlaska u šetnju ili šoljice čaja, utvrđeno je ovom studijom.

Psiholozi smatraju da je to zbog toga jer se ljudski um usmjerava na čitanje, te ulaskom u literarni svijet ublažava se napetost prisutna u mišićima i srcu.

Istraživanje je obavljeno na grupi volontera koji su bili izloženi stresnim situacijama pa potom testirani različitim tradicionalnim metodama opuštanja. Čitanje je dalo najbolje rezultate reducirajući stres za 68%, tvrdi kognitivni neuropsiholog dr. David Lewis koji je predvodio ovu studiju na Univerzitetu Sussex. Ispitanicima je bilo potrebno svega šest minuta čitanja u sebi da normalizuju rad srca i opuste mišiće. 

Slušanje muzike umanjilo je stres za 61%, šoljica čaja za 54%, a šetnja za 42%. Igranje video igrica umanjilo je stres za 21%, ali nije normalizovalo otkucaje srca.

Izgubiti se u svijetu knjige je vrhunski način opuštanja, kaže dr. Lewis.

„Nije bitno koju knjigu čitate, ulazeći u potpunosti u njeno štivo, u prilici ste pobjeći od svakodnevnih briga i stresnih situacija i provesti neko vrijeme istražujući svijet piščeve mašte. To nije tek odvraćanje pažnje, već aktivno uključivanje mašte, budući da riječi na stranicama knjige stimulišu vašu kreativnost i uvode vas u stanje izmijenjene svijesti.“

 

Izvor: telegraph.co.uk

Prevod: A. Kadrija