Sastojci:
175 grama sušenih smokava
150 grama mekih ovsenih pahuljica
150 grama mljevenih badema
75 grama zamrznutih borovnica
100 grama čokolade za kuhanje
300 ml kreme za šlag od soje
1 kesica vanilin šećera
100 grama želea od bobica
1 prstohvat soli
Priprema:
Prepolovite suhe smokve, te omekšajte ih u toploj vodi najmanje 15 minuta.
Pomješajte ovsene pahuljice, bademe i prstohvat soli.
Ocijedite smokve, te ih malo istisnite.
Mješavinu s pahuljicama i smokve u tri porcije izmiksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
Zatim, dobijenu smjesu stavite u posudu, te zamijesite tijesto.
Obložite prozirnom folijom pravougaoni kalup za pitu (21 x 29 cm), stavite smjesu, lagano pritisnite, pa oblikujte.
Stavite bskvit u frižider da odstoji 30 minuta.
Odmrznite borovnice, natrugajte čokoladu na komade, te je rastopite u posudi uronjenoj u toplu vodu.
Izvadite biskvit iz kalupa, otklonite foliju, te premažite biskvit rastopljenom čokoladom.
Stavite u fržider na sat vremena da se stvrdne.
Umutite kremu za šlag i vanilin šećer.
Dobijenu kremu ravnomjerno raspodijelite po čokoladnom biskvitu.
Ugrejte žele u lončiću, sklonite sa šporeta, pa umješajte borovnice.
Ostavite da se hladi oko 15 minuta, pa raspodijelite po kremi.
Izvor: https://hayat.ba/cokoladna-pita-sa-borovnicama-desert-za-koji-necete-paliti-rernu/213690/