Crno sjeme, ćurukot
Crno sjeme, ćurukot

Crno sjeme, ćurukot


Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:

Redovno koristite ovo crno sjeme, jer ono sadrži u sebi lijek za svaku bolest osim za smrt.[1]

Ovo je obična biljka crnika (lat. Nigella sativa) iz porodice zlatica ljutića (lat. Rununculus) čija stabljika raste oko 40-60 cm. Ima fino podijeljene listove i plave cvjetove. Iz njih dolazi malo pravougaono crno sjeme koje je također poznato kao blagoslovljeno sjeme (ar. habbatul berekeh) ili crno sjeme, a neki ga zovu arabljanskim sjemenom zbog njegovog nalazišta. Ova biljka je ponekad pogrešno zamijenjena sa biljkom komorača (lat. Foeniculum vulgare).

Biljka crnog sjemena također je znana po drugim imenima, a ona variraju od mjesta do mjesta. Neki je zovu crni kumin ili indijski kumin ili čak korijanderovo sjeme (lat. Coriandrum sativum). Unatoč svemu tome, ovo je Nigella sativa koja je bila poznata i korištena prije više od dvije hiljade godina, a također je znana na perzijskom jeziku kao šonaiz. Stari Egipćani poznavali su i koristili crno sjeme, a opisali su ga kao medicinsko botaničko sjeme u njihovoj papirologiji. Rimljani su također poznavali ovo sjeme nazivajući ga grčko korijanderovo sjeme, a koristili su ga kao dijetalni dodatak.

Posebno ulje ekstraktira se iz sjemenki crnike[2] koje se kasnije koristi u pripremanju medicinskih preparata, a upotrebljava se protiv bronhitisa i kašlja i pomaže povećanju tonusa tijela, djeluje kao digestivni tonik, stišava podrigivanje, isušuje vlažnost stomaka, stimulira izlučivanje urina, rastvara vjetar, ublažava bol u crijevima i bolno ispuštanje gasa, izbacuje van gliste iz crijeva, uklanja van komadiće leukoderme, koristi pri nekim kožnim alergijama, stišava sluznu vrućicu koja se vraća svaka četiri dana, razlaže začepljenja, stimulira menstruacioni ciklus, povećava oticanje mlijeka iz prsa i može uzrokovati intenzivnu slinavost. Dodavanje nekoliko kapi njihovog ulja[3] kahvi umiruje nervni sistem i pomaže oboljelom od hripavca, suhog kašlja, astme i bronhijalnih respiratornih problema. Uzimanje ulja od crnog sjemena nepomiješanog ili nerastvorenog može uzrokovati gripu i umnogome iritira probavni trakt.

U svom Kanunu, Ibn-Sina tvrdi da crno sjeme djeluje kao ekspektorans (sredstvo za iskašljavanje), stimulira tjelesnu energiju i pomaže oporavljanju od umora i malaksalosti.

Stavljanje pudera od crnog sjemena u tkaninu i potom njegovo inhaliranje obično pomaže smanjivanju posljedica obične prehlade. Ashabi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., uobičavali su stavljati dvadeset jedno zrno crnog sjemena u lanenu tkaninu koju bi potopiti preko noći u vodu, a, ujutro, uobičavali su staviti kapi ovog rastvora u svaku nosnicu da pomognu oslobađanje nazalnog začepljenja i hladne boli glave.

Zapravo, crno sjeme ima brojne koristi za sve hladne i vlažne bolesti i može zasigurno koristiti pri nekim toplim i suhim bolestima kao što je konjuktivitis, gdje kombiniranje ograničene količine crnog sjemena s ostalim lijekovima može pomoći njihovom bržem prodiranju.

Ibn-Sina, među ostalim poznatim liječnicima, dao je primjer ovakvog djelovanja kada se šafran (lal. Crocus sativus) kombinuje s kamforom u piluli. Iz ovog razloga također pojedinac ne može zanemariti moguće koristi u liječenju vruće bolesti biljkama toplih osobina, kao što je prikazano u kombinaciji cjepičinog korijena ili korijena crne trave sa šećerom ili obične gavezi (lat. Symphytum officinale) sa šećerom, među ostalim toplim medicinskim biljem u liječenju konjuktivitisa, koji je također topla bolest.

Crno je sjeme toplo i suho u trećem stupnju. Uvarak crnog sjemena pomaže u liječenju abnormalnog izostanka menstruacije (lal. Amenorrhea) i menstrualnih poteškoća (lal. Dysmenorrhea), ubija crijevne (intestinalne) gliste i može pomoći abortus, podjednako kao što koristi pri povratnoj groznici, paralizi i hemoroidima, kao i kod drugih bolesti. Uvarak crnog sjemena može unaprijediti kontrakcije materice (let. Uterus) nakon poroda i koristi pri eruptivnim kožnim oboljenjima. Dodavanje crnog sjemena ishrani pomaže pri gihtu (podagri, ulozima) i može uravnotežiti količinu urinske kiseline u krvi.

Crno sjeme također pomaže smanjivanju znojenja i otklanja prištiće kod lišaja (kožno oboljenje). Pijenje uvarka od samljevenog crnog sjemena zaslađenog medom može pomoći rastvaranju kamenca u žuči i bubregu, a kada se to konzumira više dana, dolazi do povećanja količine urina, menstrualne krvi i mlijeka. Kuhanje fino samljevenog crnog sjemena s ocatom, potom pravljenje mehlema od tog i nanošenje istog preko stomaka liječi lišajeve, a to će imati jače djelovanje u izbacivanju glista i ostalih crijevnih parazita kada se pomiješa sa svježom ili ukuhanom otopinom gorke jabuke ili divlje tikve (lat. Citrillus colocynthis; ar. hanzal).

Mast od crnog sjemena također stimulira rast brade i može spriječiti plavljenje kose.

Topao oblog od crnog sjemenja koristi u liječenju žutice. Kao povoj za glavu, crno sjeme može ublažiti glavobolje. Pijenje jedne polovine miskala i čak cijelog miskala otopine crnog sjemena dobro je za kratkoću daha i pomaže protiv uboda tarantule. Natapanje sedam zrna crnog sjemena u ženino mlijeko, a potom ušmrkivanje toga mlijeka kroz nozdrve pomaže oboljelim od žutice. Ispiranje usta uvarkom crnog sjemena pomiješanog s ocatom pomaže zubnim desnima i ublažava glavobolju. Ušmrkivanje rastvora samljevenog crnog sjemena u vodi smanjuje intenzivni plač.

Uvarak fino usitnjenog crnog sjemena pripremljen s ljekovitom bazom esencijalnog ulja korijanderovog sjemena (lat. Coriandrum sativum) i stavljanje tri kapi toga u svako uho oslobađa opću hladnoću, otvara začepljenja i razgrađuje nadimanja. Prženje cijelog crnog sjemena, potom njegovo potpuno mrvljenje, a zatim natapanje u bilo koje biljno ulje, a zatim stavljanje tri do četiri kapi toga u svaku nosnicu oslobađa opće hladne simptome i nazalna začepljenja popraćena sa intenzivnim šmrcanjem.

Pečenje fino usitnjenog crnog sjemena nad vatrom i njegovo miješanje sa uljem od perunikinog korijena (lat. Iris fiorentina) ili uljem od Iridacea-e officinalis ili uljem od kne ili uljem kamfora, čije ulje se ekstraktira iz njihovih podanaka (rizoma), a potom pravljenje masti od toga koja se nanosi preko gnojnih čireva na nozi nakon njihovog ispiranja s ocatom također je korisno u liječenju ovakvih čiravosti. Nadalje, naljepljivanje brašna od crnog sjemena pomiješanog s ocatom na prištiće leukoderme ili lišaja (lat. Lichen agrius) pomaže u njihovom liječenju.

Mast od crnog sjemena može spriječiti plavljenje kose. Gutanje dva drama[4] brašna od crnog sjemena namočena u hladnoj vodi dnevno pomaže u liječenju psećeg ujeda i ponekad može sačuvati pojedinca od potencijalno opasnog psećeg ujeda. Inhaliranje ulja od crnog sjemena može pomoći protiv facijalne paralize i tetanusa i eliminira njihove uzročnike. Kao sredstvo za dimljenje dim crnog sjemena tjera leteće insekte. Rastvaranje ekstrakta od gavezi u vodi, potom njegovo prskanje po hemoroidima, a zatim nanošenje fino usitnjenog crnog sjemena na to ima velike posljedice (pozitivne) u njihovom liječenju.

Na kraju, kao dodatak, ne bi se trebalo uzimati više od dva drama dnevno s vodom. Zapravo, medicinske koristi koje su sadržane u crnom sjemenu brojne su, a da bi se one upoznale, moraju se proučavati djela mudrih liječnika. Ipak, neki liječnici tvrde da intenzivno jedenje crnog sjemena može uzrokovati smrt.

Nadalje, ispravni religiozni analitički koncept “… lijeka za svaku bolest osim smrti” ima svoja kanonička ograničenja, kao i kur'anski ajet koji se odnosi na med, gdje Allah Svemogući kaže: ” … koji je lijek ljudima,” (Kur'an, 16:69), a većina učenjaka slaže se da med liječi mnoge ljude od mnogih bolesti, ali on ne liječi sve ljude od svih bolesti. Ista interpretacija nalazi se u ajetu u kojim Kur'an sam sebe opisuje kao “lijek i milost vjernicima” (Kur'an, 17:82) i također ajet koji se odnosi na ljude koji raspravljaju o Allahovom otkrovenju, zato što je naš Gospodar i Stvoritelj, Najuzvišeniji, odabrao ovo vrijeme da objavi Svoju zadnju poruku cijelom čovječanstvu na arapskom jeziku: … Zar (da Kur'an bude) na nearapskom jeziku, a da Poslanik bude Arap? Reci: ‘On je za vjernike putokaz i lijek.’ (Kur'an, 41 :44) U ovom smislu Kur'an je lijek i svjetlo za tijelo, dušu i um vjernika, dok je on zasljepljujući, zaglušujući i destruktivan za one koji odbijaju i raspravljaju o Allahovoj objavi.

Ovo je još jedna živuća čudotvorna biljka čije su nam koristi dostupne kroz uputu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a, poštujući kanonička ograničenja, ovdje smo objasnili ukratko koristi upotrebljavanja crnog sjemena, također poznatog kao “blagoslovljeno sjeme”, Allah zna najbolje.

 

Izvor: Ibn Kajjim el-Dževzi, Poslanikova medicina, (prevod: Muhidin Hadžiahmetović), Libris, Sarajevo, 2001, str. 255-259.

[1] Buharija, l 0/121; Muslim, 2215.

[2] Koje sadrži ketone i tiamin. Cf. Mahfuz  M. i El-Dahahini M., Islamska medicina, Poglavlje 2, 1982, (Egipat). Također vidi: “Neke hemijske i farmakološke osobine novog i antiastmatičkog lijeka Nigelon”, Egipatski farmaceut Bull 1960.

[3] Izvan crnog sjemena oko l ,5% eteričnog ili esencijalnog ulja proizvodi se, a aproksimativno 33% ostaje kao stabilno ulje.

[4] Dram, apotekarska mjera za težinu. l dram = 3,89 gr.