Cronut-neobična kombinacija kroasana i krofne
Cronut-neobična kombinacija kroasana i krofne

Cronut-neobična kombinacija kroasana i krofne


Umjesto običnih krafni u danima maskenbala pripremite slatko pržene Cronute – neobičnu kombinaciju kroasana i krafni. Da budu privlačniji, prelijte ih šećernim preljevom i nakon toga postaju vaša omiljena slastica.

Priprema
1.
Pomiješajte u većoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, sol i kvasac. U sredinu dodajte jaja i žumanjak pa uz postepeno dodavanje mlijeka umijesite dizano tijesto.
2.
Mijesite prvo mikserom sa spiralama, a potom energično rukama dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokrijte prozirnom folijom pa odložite u hladnjak na 30 minuta.
3.
U međuvremenu dok se tijesto odmara izradite maslac da bude podatan i mekan sa 2 žlice brašna. Izvadite tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini ga razvaljajte u pravokutnik debljine cca 1 cm, premažite cijelu površinu četvrtinom pripremljenog maslaca pa ga preklopite na tri dijela, jedno preko drugog. Omotajte tako zamotano tijesto prozirnom folijom i pospremite u hladnjak na 30 minuta.
4.
Nakon toga tijesto opet oprezno razvaljajte na debljinu od 1 cm, premažite drugom četvrtinom maslaca pa na isti način preklopite i omotano odložite u hladnjak na sljedećih 30 minuta. Postupak ponovite još 2 puta. Nakon završnog razvaljavanja tijesto treba odležati u hladnjaku nešto duže, najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.
5.
Nakon toga tijesto je spremno za daljnju obradu odnosno pečenje. Razvaljajte ga na debljinu od 3-5 cm, izrezujte kalupom ili čašom okrugle oblike (u sredini trebaju imati rupicu). Budući da ovo tijesto ne možete ponovo razvaljavati jer onda neće biti lijepo lisnato, ostatke od izrezivanja također iskoristite i ispecite kao takve male nepravilne oblike. Zagrijte veću količinu ulja pa pržite cronutse s jedne i s druge strane dok ne postanu tamno smeđi.
6.
Pečene cronute ocijedite na papirnim ubrusima od suvišne masnoće, prelite pripremljenim šećernim preljevom ili pospite šećerom.
Posluživanje
Servirajte vruće (preporuka je to cronut izumitelja jer navodno kad se ohlade, nisu tako fini) .

Savjet
Neka vas ne zavara tamna boja koju tijesto dobije ubrzo nakon što se počne pržiti. Ne smijete ih prerano vaditi iz ulja jer u ovom je tijestu puno šećera i upravo zbog karamelizacije šećera ono brzo potamni, pa ako ga izvadite prerano, neće se lijepo ispeći iznutra i biti će gnjecavo. Također je bitno ulje ne pregrijati. Ukoliko nemate termometar za hranu najsigurniji ćete biti da je temperatura dobra za pečenje tako da u ulje stavite male komadiće tijesta koji su preostali od izrezivanja cronuta. Ako počnu cvrčati i lijepo se okretati i peći, ulje je dobre temperature. Tada smanjite plamen i pokušajte stalno održati tu temperaturu.

Izvor:https://www.coolinarika.com/recept/1044065/