Hadisi o unutranjem dozivljaju namaza
Hadisi o unutranjem dozivljaju namaza

Hadisi o unutranjem dozivljaju namaza

1. NAMAZ U KOME SMO SRCEM PRISUTNI JE PUT DO DŽENNETA 

Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Svaki musliman koji se abdesti propisno zatim klanja dva rekata u kojima je prisutan i srcem i tijelom sigurno će ući u džennet.“ (Muslim)  

2.  NAMAZ JE NUR U NAŠIM DOMOVIMA 

Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Dobrovoljni namaz u kući je svjetlo, ko to hoće neka  osvijetli svoju kuću tim namazom-nafilom.” (Ahmed)  Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: „Osvijetlite vaše stanove namazom i učenjem Kur'ana.“ (Bejheki)  

3.  NAMAZ ODSTRANJUJE SIROMAŠTVO I TEŠKOĆE 

Prenosi se od Sabita koji kaže: ”Kada bi Poslanika s.a.v.s. zadesila oskudica, pozvao bi svoje ukućane: “O čeljadi moja, klanjajte, klanjajte!” (Ibn Ebu Hatim)  

4.  NAMAZ NOĆU NAS SPAŠAVA GRIJEHA I ČUVA NAŠE

„Osvijetlite vaše stanove namazom i učenjem Kur'ana.“ (Bejheki) Poslanik s.a.v.s., rekao: „Klanjajte noćni namaz, jer je to praksa dobrih ljudi prije vas, i to je način približavanja Allahu, čišćenje od grijeha, sprečavanje od griješenja i način uadaljavanja bolesti od tijela.“. (Hakim-sahih)  

5.  NAMAZ BRIŠE GRIJEHE IZ NAŠE DUŠE 

Prenosi se od Ebu-Malika el-Eš'arije da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Namazi su iskup grijeha koji budu učinjeni između njih, jer je Allah Uzvišeni rekao:  إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ‘Dobra djela, zaista, poništavaju hrđava.'“ (Hud, 114) (Ebu Džerir) Prenosi se od Ebu Hurejrea da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana, brišu grijehe koji se nađu među njima, izuzev velikih grijeha.“ (Muslim)  Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko ih (namaze) bude čuvao, živjeće dobro, umrijeće s dobrim i biće će čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila.” (Tirmizi)   

6. SEDŽDA PODIŽE DEREĐE I ČISTI GRIJEHE 

Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Obavezan si da često činiš sedždu Allahu. Ti nikada nećeš učiniti sedždu Allahu, padajući ničice, a da te Allah time ne uzdigne za jedan stepen i ukloni od tebe jedan grijeh.” (Muslim)  

7. NAMAZ ODVRAĆA OD BLUDA I SVEGA RUŽNOG

اُتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ.

“Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz, jer namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje namaza je najveća poslušnost! A Allah zna šta radite.“ (Ankebut, 45)   

Kadrija ef. Murić