Čuvanje zdravlja
Čuvanje zdravlja

Čuvanje zdravlja

Zdravlje je najveće bogatstvo. Da bismo dugo bili zdravi, moramo voditi brigu o zdravlju. Važno je da znamo šta je dobro, a šta šteti našem zdravlju. Za očuvanje zdravlja važno je voditi računa o ishrani i tjelesnim aktivnostima. Allah, dž.š., je rekao:

„I jedite ono što vam Allah daje, što je dozvoljeno i lijepo; i čuvajte se Allaha u Kojeg vjerujete.“ (Kur'an)

„O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanate!“ (Kur'an)

„O ljudi, jedite od onoga što ima na zemlji, ali samo ono što je dopušteno i čisto.“ (Kur'an)

Termini koji su spomenuti u Kur'anu: lijepa jela, ukusna jela, čista jela, dozvoljena jela odnose se na zdravu ishranu. Zdrava ishrana podrazumijeva čistoću i ispravnost hrane u fizičkom i duhovnom smislu. Duhovno čista hrana je ona koju nam je dozvolio Allah, dž.š., i koja je kupljena od sredstava koja smo na dozvoljen – halal način zaradili. Posebno je važno da se zdravo i pravilno hranimo. Ko se pravilno hrani, taj brže raste. Pored tri glavna obroka (doručka, ručka, večere) djeci je potrebna i užina. Užina je manji obrok koji se uzima prije ručka ili večere. Za užinu možete jesti voće, popiti čašu mlijeka ili pojesti sendvič. Školska djeca obično užinaju na velikom odmoru. Zdrav način ishrane je i pravilno unošenje hrane u organizam. Muslimani ne treba da pretjeruju u jelu.

„Jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.“ (Kur'an).

„Pretjerivanje je da jedeš sve što ti se prohtije.“ (Hadis)

„Najviše se bojim za svoje sljedbenike velikih stomaka, pretjeranog spavanja i lijenosti.“ (Hadis)

„Najgora posuda je pun stomak.“ (Hadis)

Pravilnom ishranom čuvamo zdravlje

Da bismo bili zdravi, dobro bi bilo da se za svaki obrok uzme voće jer u njemu ima dosta vitamina. Mlijeko i mliječne proizvode dobro je uzimati jer su djeci potrebni za razvoj.

Ukoliko volite slatko, onda jedite med i pijte medovinu. Pčele med sakupljaju sa raznih cvjetova. Med je posebno značajan za zdravlje i razvoj djece. Muhammed, a.s., često je, prije uzimanja bilo čega, pio čašu medovine. Poslije jela ne bi trebalo odmah spavati.

Muhammed, a.s., je rekao: „Istopite vašu hranu spominjanjem Allaha i namazom. Nemojte poslije jela odmah ići na spavanje, kako vam srca ne bi postala surova. Jednu trećinu stomaka ispuni hranom, jednu trećinu vodom i jednu trećinu ostavi praznu za zrak.“

 

Izvor: H. Ništović, I. Ništović, M. Valjevac, Vjeronauka, udžbenik za četvrti razred osnovne škole, El-Kalem, Sarajevo, 2008, str. 88-89.