Čuvarkuća i med u borbi protiv cista
Čuvarkuća i med u borbi protiv cista

Čuvarkuća i med u borbi protiv cista


Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je biljka iz porodice Crassulaceae. Raste u planinama zapadne, srednje i južne Evrope. Postoji i veliki broj kultiviranih odlika, a kao ukrasna biljka uzgaja se preko 200 godina.

Čuvarkuća je zahvalna biljka, bez ikakvih posebnih zahtjeva. Uspješno će rasti po krovovima kuća, stijenama te zidovima. Ljekovita je, a mladi listovi su jestivi.

Sljedeći narodni lijek predstavlja mješavinu listova čuvarkuće i prirodnog meda, a svoju efikasnost je posebno pokazao u liječenju svih vrsta cisti u organizmu, posebno na ženskim organima i dojkama.

Međutim, od ovog pripravka vaš organizam će pobrati i mnogobrojne druge koristi, budući da je dobar za čišćenje i jačanje cjelokupnog organizma. Odlično djeluje na ubrzanje metabolizma i popravlja probavu. U starim narodnim receptima ova kombinacija spominje se i kao lijek za jačanje srca. Pored toga koristi se i za liječenje nervnog rastrojstva, epilepsije, nervoze, nemirnih snova i dječijih strahova.

Ova ljekovita kombinacija je i odlično preventivno sredstvo za vaš organizam i cjelokupno zdravlje.

Potrebni sastojci:

–  300 g listova čuvarkuće

–  300 g  pravog prirodnog meda (najbolje kestenov)

Priprema:

Čuvarkuća se dobro opere i samelje. Dobivena kašasta smjesa pomiješa se sa medom i ostavi da odstoji  7 dana. Dobro je da je povremeno promiješate. Teglu držite u frižideru.

Upotreba:

Ovaj pripravak uzimate svaki dan, 3 puta po jednu supenu kašiku. Prva kašika se uzima ujutro čim se probudite, druga u toku dana između obroka i treća pred spavanje. Proces liječenja traje od par sedmica do par mjeseci, ali ciste uglavnom nestaju nakon tog perioda.