Cvjetajuće stablo
Cvjetajuće stablo

Cvjetajuće stablo

Sve donedavno naučnici su Nacionalni park Monts de Cristal u državi Gabon smatrali istraženim. Međutim, cvjetajuće stablo sa latinskim imenom Sirdavidia solannona „krilo“ se svega par metara od glavne ceste. Razlog možda leži u njegovom izgledu. Ovo stablo, premda visoko oko šest metara, široko je svega 10 cm, što je vjerovatno razlog njegove nezamjećenosti od strane naučnika koji su se fokusirali na masivnija stabla.

Ova vrsta se veoma razlikuje od ostalih vrsta koje pripadaju obitelji Annonaceae, morfološki ali i na molekularnoj razini, te je to razlog zašto su je naučnici smjestili u zaseban rod. Najbliži srodnik ove vrste Mwasumbia,također spada u rod koji ima samo jednu vrstu, a pronađen je s druge strane afričkog kontinenta, u Tanzaniji, udaljenoj oko 3000 km.

Zanimljivo je da cvijet novootkrivene biljke nalikuje na cvijet kakvog susrećemo kod porodice Solanaceae (noćne sjenke) kojoj pripadaju paradajz i krompir, a čiji cvjetovi imaju poseban način oprašivanja. Naime, ove biljke imaju zaobljene stapke koje nose prašnike i tučke, što omogućava insektima da vibracijama svojih krila raznose pelud. Ukoliko dalja istraživanja dokažu ovakav način prenosa peludi, cvjetajuće stablo bi moglo biti prvi i neočekivani primjer rane konvergentne evolucije.

 

Izvor: ESF – College of Environmental Science and Forestry, www.esf.edu