Da li znate ko je izumio prvi točak na svijetu?
Da li znate ko je izumio prvi točak na svijetu?

Da li znate ko je izumio prvi točak na svijetu?

Točak je vjerovatno najznačajniji izum svih vremena. Njegove vrijednosti često nismo ni svjesni. Ali osvrnemo li se oko sebe i razmislimo li makar na tren o ovoj na izgled tako jednostavnoj stvari, zasigurno ćemo shvatiti koliko je jedan običan točak bitan u našem svakodnevnom životu.  Točak, te sama ideja o kruženju stvari oko njene osi prisutna je gotovo u svemu onom što nas okružuje: zupčanici ručnog sata, automobili, mlazni motori, kompjuterski diskovi… Princip je isti. Točak.

Na osnovu natpisa otkrivenih na glinenenim pločama prva upotreba točka vezuje se za drevne Sumerane i to za mjesto Ur u Mezopotamiji, a seže u doba 3500 godina prije nove ere. Tada je točak korišten na lončarskom kolu za izradu lončarije.

Oko 3200. godine prije nove ere točak je prvi put upotrebljen za transport i to, vjerojatno, na mezopotamskim kolima. Točak sa zubcima prvi put se javlja kod egipatskih bojnih kola 2000. godine prije nove ere.

Oko 1400. godine prije nove ere točak se razvija i u Evropi, bez kontakta sa Bliskim Istokom. Postoji teorija da se ideja točka, kao jednostavna i prirodna izuma, trebala javiti u svakoj kulturi nakon njenog dosezanja izvjesne razine sofisticiranosti. Međutim, ne postoje dokazi da se u kulturi Inka, Azteka i Maja, koji su svojevremeno dosegnuli vrlo visok stepen razvoja, ikad koristio točak.

Razvoj točka i njegova masovnija upotreba počinje tek početkom devetnaestog stoljeća. Dolaskom industrijske revolucije točak postaje centralna komponenta tehnologije i počinje bivati korišten na hiljade načina u bezbroj različitih mehanizama.

Priredila: A. Kadrija

Izvor: http://www.ideafinder.com/history/inventions/wheel.htm