Djeca koja zlostavljaju vlastite roditelje
Djeca koja zlostavljaju vlastite roditelje

Djeca koja zlostavljaju vlastite roditelje


To je zabilježena pojava i sve češće se susreće u praksi, iako se radi o problemu koji rijetko napušta obiteljska četiri zida sve dok nije toliko velik da zahtijeva zdravstvenu i/ili policijsku intervencije. To je tabu tema i zato pomoć obitelji nažalost stiže kad je ozbiljna šteta već učinjena. Razlog što roditelji prije ne potraže pomoć krije se vjerojatno u osjećaju srama, jer im ne uspijeva ono što većini roditelja ide bez pomoći izvana. Neki se roditelji, uz to, boje toga da bi intervencijom stručnjaka mogli još i pogoršati nasilje. Priznati sebi da imate problem je prvi korak, a onda treba čim prije potražiti pomoć educiranog, specijaliziranog stručnjaka psihologa ili psihijatra. Možda roditelji i dijete trebaju naučiti neke vještine nošenja sa stresom, rješavanja sukoba, kontrole emocija i komunikacije, a možda se radi o nekom ozbiljnijem poremećaju koje dijete trpi, a zajedno s njim i njegovi roditelji – jer ne znaju kako pomoći pa odmažu.

Oblici zlostavljanja roditelja koje najčešće vidimo:

Fizičko – najčešće, guranje, pljuskanje, pljuvanje, udaranje, bacanje ili razbijanje stvari, zidova, kućne opreme.

Verbalno – najčešće, vikanje, psovanje, vrijeđanje ili obeshrabrivanje

Psihološko – najčešće, zastrašivanje, prijetnje, laganje, bjegovi od kuće

Financijsko – krađe novca ili stvari, uništavanje imovine roditelja, zaduživanje

Većina laika, a i stručnjaka, smatra da je zlostavljanje roditelja rezultat lošeg odgoja, zlostavljanja ili nemara samih roditelja, no važno je znati i to da ima djece zlostavljača koji nisu imali traumatično djetinjstvo. Istraživači su utvrdili da je u nešto više od 80 posto slučajeva zlostavljana majka, i to najčešće samohrana. Oko 10 posto djece koja zlostavljaju imaju ispod 10 godina.

Mnogi će roditelji tinejdžera u nekim od navedenih ponašanja prepoznati svoje dijete. No razlika je golim okom vidljiva: roditelji djece koja zlostavljaju doživjeli su fizičko ozljeđivanje, grubo verbalno vrijeđanje, ponižavanje, krađe i uništavanje obiteljske imovine. Nemogućnost da spriječe takva ponašanja ozbiljno ozljeđuje samopoštovanje roditelja, a nemoć i nepovjerenje u sebe odvraćaju roditelja od toga da potraži stručnu pomoć.

Izlaz iz ovakvih problema, kao što je zlostavljanje roditelja od strane djece, nikada nije jednostavan. Nužno je obratiti se iskusnom stručnjaku zajedno s kojim će se utvrditi što je pošlo naopako, što se to događa i kako iz toga izaći.

 

Izvor: www.psiholog-rijeka.com