Dova meleka
Dova meleka

Dova meleka

Meleci su čista i plemenita Božija stvorenja. Data su im posebna svojstva i sposobnosti kako bi mogli izvršavati dužnosti koje im je Allah odredio. Vjerovanje u meleke je dio islamskog vjerovanja. Meleci su prijatelji vjernika na ovom i budućem svijetu.

Kur'an nam govori da su meleci stvoreni prije čovjeka. Svaki od njih ima po dva, tri ili četiri para krila.

Hvaljen neka je Allah, stvoritelj nebesa i Zemlje, koji meleke sa po dva, tri i četiri krila čini izaslanicima; On onome što stvara dodaje što hoće, On, uistinu, sve može. (Kur'an, XXXV:1)

Meleci izvršavaju Božije naredbe u potpunoj pokornosti. Ima ih različitih skupina.

Najistaknutiji među njima je melek Džibril koji je dostavljao Božije objave poslanicima. Džibril je melek koji je prenio i objavu Kur'ana poslaniku Muhammedu, a.s.

Među istaknutim melecima je i melek Mikail. On je zadužen za spuštanje kiše.

Melek Azrail ima zadatak da uzima ljudske duše. Zato ga zovu još Melek smrti.

Jedan od njih je i melek Israfil. Njemu je dat poseban zadatak puhanja u sūr na Sudnjem danu.

Jednoj skupini meleka povjeren je zadatak da paze na svaku osobu i bilježe njeno ili njegovo svako dobro ili loše djelo.

Poslanik Muhammed, a.s., kaže da kad neko izrekne laž meleci se, usljed smrada koji nastane zbog toga, udalje nekoliko milja od takve osobe. Stoga bi trebali nastojati da ih ne uznemiravamo čineći bilo kakavo loše djelo.

U noći Kadr, posebnoj noći u mjesecu ramazanu, meleci se spuštaju na Zemlju u velikom broju.

Određeni broj meleka nosi Božije prijestolje i okružuju ga. Oni veličaju svoga Gospodara  i mole se za iskrene vjernike.

Meleci koji drže Prijesto i oni koji su oko njega veličaju i hvale Gospodara svoga i vjeruju u Nj i mole se da budu oprošteni grijesi vjernicima:

“Gospodaru naš, Ti sve obuhvaćaš milošću i znanjem; zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri!

Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obećao, i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo – one koji su bili dobri; Ti si, uistinu, silan i mudar. I poštedi ih kazne zbog ružnih djela, jer koga Ti toga dana poštediš kazne zbog ružnih djela – Ti si mu se smilovao, a to će, zaista, veliki uspjeh biti!” (Kur'an, XL:7-9)

 

Izvor: Saniyasnain Khan, The Angel's Prayer, Quran Stories for Little Hearts, Goodwordkidz, www.goodwordbooks.com

Prevod: A. Kadrija  Prevod kur'anskih ajeta: B. Korkut, majkaidijete.ba/religija/kuran