Floriografija – jezik cvijeća
Floriografija – jezik cvijeća

Floriografija – jezik cvijeća

Još od pamtivijeka cvijeće je svojom ljepotom i raznolikošću privlačilo različite umjetnike. Njihova ljepota je ovjekovječena mnogim remek djelima slikarstva te opjevana stihovima darovitih pjesnika.

Cvijet je često bio i jeste najljepši dar koji voljeni poklanja voljenoj, dijete majci, prijateljica prijateljici. Iako je u današnje vrijeme simbolika cvijeća pomalo zaboravljena, interesantno je pomenuti da svaki cvijet pri darivanju nosi sa sobom jedno skriveno značenje.

Mnogi stari narodi poznavali su ovu cvijetnu simboliku, a njeno tumačenje usavršeno je u Kini i Japanu u 12. i 13. vijeku, kada je izmjenjivanje poruka putem cvijeća bilo nešto sasvim uobičajeno. U 18.vijeku ova, nazovimo je, umjetnost sporazumijevanja cvijećem dospijeva i u Evropu. Viktorijanci su koristili cvijeće kao vrstu simbola kojima su na diskretan način izražavali svoja skrivena osjećanja.

Simbolika cvijeća se nije odnosila samo na vrstu cvijeta već i na njegovu boju! Evo nekih od tih značenja.

Ruža

Svakako najviše simbolike nosi cvijet ruže. Svaka boja nosi jedno značenje, a njihova međusobna kombinacija mnoga nova.

Crvena ruža simbolizira ljubav i njome nekom poručujete: – Volim te! Bijela ruža simbolizira vječnu ljubav, nevinost, povjerenje i čistoću. Bijele i crvene ruže simboliziraju zajedništvo. Roza ruža simbolizira savršenu sreću, te nosi poruku: – Molim te, vjeruj mi. Nježno ružičaste ruže pitaju: – Voliš li me? Pupoljci takvih ruža simboliziraju buđenje prve ljubavi. Žute ruže simboliziraju prijateljstvo, ali samo jedna darovana žuta ruža simbolizira ljubomoru. Crna ruža simbolizira smrt.

Na jeziku ruža, nekada se “razgovaralo” ne samo njihovim bojama, cvjetovima i pupoljcima nego i listovima i trnjem, pa i time da li darujete jednu ili više ruža. Tako ruža bez trnja simbolizira ljubav na prvi pogled. Jedna darovana ruža u punom cvatu znači: – Još uvijek te volim! Buketom ruža u punom cvatu iskazuje se zahvalnost.

Orhideja

Orhideja je cvijet uspješnih ljudi. Ona simbolizira posebnost, želju za uspjehom ili brzim oporavkom. Orhideja može simbolizirati i ljubav, ljepotu, romantiku te je idealan poklon za voljenu osobu.

Karanfil

Karanfil je cvijet pomirenja, koji simbolizira blisko prijateljstvo, poštovanje i duboke emocije. Za crveni karanfil kažu da je cvijet ljubavi.

Tulipan

Tulipan je simbol ljepote, sjaja i bogatih emocija. Crveni tulipan se veže uz ljubav, a žuti uz beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti dostojanstvo, a bijeli opraštanje. 

Mimoza 

Mimoza simbolizira poštovanje, sigurnost i izvjesnost. Ako je cvijet mimoze zlatnožut, tada simbolizira raskoš i moć. Osim navedenog, mimoza može biti i simbol ljubaznosti.

Ljiljan

Bijeli ljiljan je simbol nevinosti, nedirnute ljepote i čiste, duhovne ljubavi. Međutim, žuti ljiljan se veže za laž i obmanu, a ljubičasti uz povratak sreće.

Tratinčica

Tratinčice su simbol nevinosti i čistoće.

Iris

Iris ili perunika je cvijet koji najavljuje dobre vijesti. Simbol je vijesti koje darovana osoba očekuje. Poklanjanjem plavog irisa simboliziramo sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Ako želimo iskazati svoju strast, tada darujemo žuti iris.

Ciklama

Ciklama je cvijet iskrenosti i pomirenja. Njome izražavamo želju za pomirenjem i izglađivanjem nesuglasica.

I tako bi mogli u nedogled. Jer sve ovo pred vama je samo jedna kapljica iz mora značenja koje cvijeće sa svojom raznolikošću boja i oblika nosi. Poznavanje ove vještine sporazumijevanja rijetka je u današnje vrijeme. Malo je onih koji je zaista poznaju i praktikuju. Za većinu nas poznavanje jezika cvijeća svodi se na pokoje značenje koje skriva ruža. I to je sve. 

Međutim, teško da će se naći netko tko ne zna cijeniti ljepotu cvijeća – ovog predivnog Božijeg dara čovjeku. Pa bilo ono veliko ili malo, raskošno ili skromno, ove ili one boje. Njegova ljepota se jednostavno ne može poreći.


Izvori podataka: 

http://pioneerthinking.com

http://www.vitapur.hr

http://www.pjesmicezadjecu.com