Fosun Foundation u Šangaju
Fosun Foundation u Šangaju

Fosun Foundation u Šangaju


Skoro su se pojavile slike novog umjetničkog i kulturnog centra koji je sastavni dio nove finansijske četvrti u priobalnom dijelu Šangaja. Na ovom projektu su angažovane firme Foster + Partners i Heatherwick Studio.

„Fosun Foundation“ čini centralni dio „Bund Finance Center“. Lokacija novog stambeno-poslovnog kompleksa koji je projektovala Norman Fosterova arhitektonska firma i Heatherwickov studio je kraj čuvene šangajske ulice Bund.

Kompleks od  190.000 kvadratnih metara je još uvijek u izgradnji, ali ove nove slike fotografa Lauriana Ghinitoiua pokazuju izgled novog kulturnog centra koji je završen.

Inspirisana tradicionalnim kineskim pozorištem, ova zgrada se prostire na tri sprata i ima fasadu nalik zavjesi od bronzanih cijevi. Ove cijevi vise u tri sloja, stvarajući poluprovidni paravan ispred prozora i balkona.

Kada je objavljen projekat, arhitekte su fasadu opisale kao „pokretni veo, koji se prilagođava promjenama u zavisnosti od toga šta se dešava u zgradi, tada otkriva pozornicu na terasi i pogled ka Pudongu”.

Zgrada od 4.000 kvadratnih metara pored glavne pozorišne sale, sadrži i niz izložbenih dvorana i sala za različita kulturna događanja, uključujući i jednu na krovu.

Ovo je prva velika saradnja između firme Foster + Partners i Heatherwick Studio, koji su visoko rangirani (13. i 23. mjesto respektivno) na „Dezeen Hot“ listi.

Obe kompanije će od sada raditi i sa drugim velikim imenima iz oblasti arhitekture i projektovanja. Heatherwick Studio radi sa danskom firmom BIG na projektu Googlovog sedišta u Kaliforniji i Londonu, a Foster + Partners u saradnji sa meksičkim arhitektom Fernandom Romerom radi na projektu izgradnje novog aerodroma u Meksiko Sitiju.

Firma Foster + Partners je također blizu završetka još jednog velikog projekta, a to je novi kampus za Apple, dok Heatherwick Studio upravo završava jedan od svojih najznačajnijih projekata do sada a to je „Zeitz Museum of Contemporary Art Africa“ u Kejptaunu.