Stanje neovisnosti
Stanje neovisnosti

Stanje neovisnosti

Autor: Hidajeta Mahalbašić


„A ako ih upitaš: “Ko je stvorio nebesa i Zemlju?” – sigurno će reći: “Allah.” Reci: “Pa vidite li ono što prizivate mimo Allaha – ako mi Allah želi štetu – jesu li oni ti koji će otkloniti nevolju Njegovu? Ili mi želi milost – jesu li oni ti koji će zadržati milost Njegovu?” Reci: “Dovoljan mi je Allah; u Njega se pouzdavaju koji se pouzdavaju.” Kur'an,39:38

Nakon što osvjestite da imate sasvim dovoljno potencijala i neophodnih resursa, da ste darovani blagodatima tamam u skladu sa ispitima koje imate, te počnete nastojati da živite bez imalo očekivanja, od bilo koga bilo šta, Vi ste spremni napokon da uđete u jedno lijepo stanje. Sada ulazite u stanje – ne fazu – neovisnosti.

Za razliku od faza u kojima se čovjek može naći na putu traganja za stalnim Svjetlom, koje su prolazne i uslovljene određenim načinom života, stanje je zapravo prirodna sklonost čovjeka s kojom je stvoren, te ne traži uzroke niti nestaje.

Stanje neovisnosti je prirodno i lahko stanje za čovjeka, jer je stvoren da bude potpuno neovisan i slobodan od vezanosti za bilo koje stvorenje. Kada uđete u ovo stanje vi se napokon smirujete. Vaši osjećaji se stabilizuju, vaše misli su kontrolisane, vi imate jasniji fokus svoga životnog kretanja. Želite ostati u tom stanju.

I ostat ćete sve dok se budete štitili od svega što bi vas vratilo u fazu koju ste predhodno prošli. A najbolje ćete se štititi zahvalnošću i ljubomornim čuvanjem stanja neovisnosti koje ste osjetili bar na trenutak, dok ste bili čisti od ranije spominjanih slabosti.

Stanje neovisnosti je stanje u kojem vidite da vam ne treba niko. Da ste potpuno slobodni da birate s kim želite i zašto želite da se povezujete. Ta, Vi sada ste potpuno svjesni da je sve vaš izbor i da nikog ne morate i ne trebate imati blizu. S drugima ste samo iz ljubavi i jer Vi tako želite. S drugima samo uživate.

Dovoljan vam je Allah koji je tu uz vas neprestano i koji vam je dao sve sposobnosti potrebne da uspijete u ma čemu da se trudite.  Vi znate da je On Opskrbitelj, pa ste potpuno neovisni o davanjima drugih. Znate da je On Onaj koji spaja i udružuje ljude, te ste potpuno neovisni o druženju s određenim ljudima. On će vas svakako spojiti u određenom momentu s onima koji najbolje odgovaraju vašem trenutnom stanju. Sada Vi znate da On uzdiže, ponižava, daje i oduzima vlast kome hoće, te ste potpuno neovisni o podrškama, pohvalama, uslugama ljudi….

Osvještavate u čemu ste sve neovisni kroz upoznavanje svoga Gospodara. A svoga Gospodara upoznajete najbolje kroz Njegove opise. Kroz Njegova lijepa imena. Kada izgovarate Allahova lijepa imena obratite pažnju na to da su njihova značenja apsolutna. To znači da je Allah svakog trenutka u djelovanju svakog od Njegovih lijepih imena, a da Vi možete osjetiti manifestaciju onog Imena koje otkriva Allahov odnos prema Vama.

Osjetite li manifestaciju Imena Milostivi Vi tada dobijate poruku od Allaha da budete zahvalni na Njergovoj ogromnoj milosti prema vama, te da pružite milost stvorenjima oko vas. Primjetite li manifestaciju Imena Strogi Vi dobijate poruku da razumijete suštinu tog Lijepog imena, te kako je i strogoća Njegova izraz ljubavi, a zatim da u odnosima prema stvorenjima budete strogi zarad Njega.

Za pravo istančano stanje potpune neovisnosti o svim stvorenim svjetovima upoznajite svoga Gospodara!

Čitajte Njegova lijepa Imena. Razmišljajte o njihovim značenjima, te istražujte svoja iskustva u kojima ste imali priliku osjetiti manifestaciju bilo kojeg od Imena. Uzmite da odjednom razmišljate o tri do sedam Imena.

Upoznajite svoga Gospodara kroz Kur'an. To je Knjiga u kojoj je Gopodar svjetova sebe predstavio. Kada čitate prijevod Kur'ana uzmite dva ili tri različita prijevoda te upoređujte i razmišljajte : “Šta meni Allah ovim želi ukazati?“ Mnogo veći efekat razumijevanja i temeljitijeg upoznavanja svoga Gospodara ćete postići ukoliko jedan ajet/rečenicu ponovite dvadesetak puta.

Svoga Gospodara ćete upoznati i kroz intenzivno upućivanje dove. Dovite i molite Allaha za sve. Od najsitnijih dilema do najkrupnijih izazova. Čak, budite stalno u dovi! Kada hoćete izaći zamolite: „Daj mi Allahu lahak izlazak!“ Kada hoćete svezati pertle kažite: „Allahu moj daj mi da uspješno i brzo svežem pertle!“ Kada  učite zadovite: „Gospodaru, daj mi da sve korisno od ovoga zapamtim lahko!“ Kada podučavate kažite: „Allahu moj da mi znanje od Sebe koje je potrebno osobama koje podučavam!“… Što više dovite više dova Vam biva primljeno, a to će utjecati na uspostavljanje jake veze povjerenja u Gospodara svjetova i samim tim stabilnosti Vaše u stanju potpune neovisnosti.

Izvor: https://akos.ba/tragom-svjetlosti-17-dio/