Granica dobročinstva muškarca prema supruzi
Granica dobročinstva muškarca prema supruzi

Granica dobročinstva muškarca prema supruzi

Granica dobročinstva muškarca prema supruzi jeste da on na odgovarajući način udovolji njenim stvarnim i osnovnim potrebama i pobrine se za njeno blagostanje.

Međutim, preporučeno je da u razgovoru I ophođenju s njom ne slijedi njene strasti, baš kao što je pokornost roditeljima, i pored njihovog izvanrednog položaja, uvjetovana izbjegavanjem širka i neudovoljavanjem njihovim željama za suprotstavljanje Božijim propisima.
Poslanik Božiji, s.a.v.a., rekao je:

“O Ali, onog ko se pokorava svojoj ženi, Bog će naglavačke baciti u Vatru!”
Ali, mir neka je s njim, upita: “A kakvo je to pokoravanje?”, pa Poslanik, s.a.v.a., kaza:
“Dopuštanje ženi da odlazi na javna kupališta, svadbe, mjesta za zabavu i da nosi providnu odjeću.”

Prema Poslanikovim, s.a.v.a., riječima:
“Kada žena iz kuće izađe dotjerana I namirisana, a njen muž je time zadovoljan, takvom čovjeku za svaki korak koji takva žena napravi bude izgrađena po jedna kuća u Vatri.
Dakle, srežite krila svojim ženama, jer rašire li one svoja krila, kazna koja će za to uslijediti jeste Vatra, dok kraćenje njihovih krila donosi zadovoljstvo, radost i ulazak u Džennet bez polaganje računa.
Zapamtite moju oporuku vama u pogledu žena vaših, kako biste se spasili teškoće polaganja računa. A kako će loše kod Boga proći onaj ko se ne bude držao moje oporuke!”

Također, od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., preneseno je:
“Kad god moj ummet bude djelovao u skladu s nekoliko svojstava, na njega će se sručiti nesreće: (a među takve spada i)… da muškarac slijedi svoju ženu i da je neposlušan svojoj majci.”

Izvor: “Ključevi života”, s perzijskog preveo Muamer Kodrić, fondacija “Mulla Sadra” u BiH, Sarajevo 2018.