Grunion: Čudesni riblji ples na pesku
Grunion: Čudesni riblji ples na pesku

Grunion: Čudesni riblji ples na pesku

Zlatna ribica i tropska ribica privlače vašu pažnju naprosto time što plivaju u svojim akvarijumima, ali postoji riblja vrsta koja može naterati te male zabavljače da se posrame. Grunion, riba nalik na sardinu, izvodi takav šou na peščanim obalama južne Kalifornije da možete steći utisak da posmatrate istrenirane životinje u nekom cirkusu. To su male, vitke srebrnaste ribe sa plavičasto-zelenim leđima.

Grunion nema zube i hrani se veoma sitnim organizmima kao što su planktoni. Odrasla riba se obično kreće od 15 do 18 cm sa maksimalnom veličinom od 22 cm.

Čudesni rituali

Svake godine u proleće i leto, jata gruniona okupljaju se duž kalifornijskih obala. Grunion je poznat po svom neobičnom ritualu parenja, pri čemu se na veoma visokoj plimi ženke pojavlјuju na peščanim plažama gde kopaju repovima pesak kako bi u te iste rupe polagale jaja.

Kad mesec i plima dostignu izvesno određeno stanje, grunioni otpočinju svoj šou. Izbačena jednom na obalu zapljuskujućim talasom, ženka se uspravlja na svoj rep i zavrti se kao vreteno u divljem plesu! Dok pleše, njen rep iskopava jednu malu rupu u vlažnom pesku. Kad je rupa dovoljno duboka, ženka u nju ispušta svoja jajašca. Kada je ženka u “gnezdu”, do osam mužjaka pokušava da se pari s njom. Mužijaci se savijaju oko ženke vršeći oplodnju dok ona odlaže jaja na oko 10-ak centimetara ispod površine. Sledeći talas zatim odnosi i mužjaka i ženku natrag u okean. Čitava ova predstava ne traje puno, uglavnom 30 sekundi, ali neke ribe ostaju na plaži i po nekoliko minuta.

Sledećih 10 dana jaja ostaju skrivena u pesku, a prilikom sledeće plime, talasi koji se razbijaju o obalu oslobađaju ih iz svog peščanog gnezda. Novorođeni grunioni zatim, uvijajući se kao sitni puževi, pronalaze svoj put do mora. Mladi grunioni brzo rastu a njihov razvoj od jajašca do polne zrelosti traje oko godinu dana.

Sledeće godine nekadašnje bebe će se vratiti na tu istu obalu da obave svoj čudesni ples na mesečini!

Normalan životni vek gruniona je tri do četiri godine, iako su pronađeni pojedini primerci stari i do pet godina. Nјihova brzina rasta usporava se nakon prvog mresta i potpuno se zaustavlјa dok mrest traje. Shodno tome, odrasle ribe rastu samo tokom jeseni i zime.

Lov na gruniona

Lov na gruniona je u svojoj biti totalno drugačiji od ribolova. Iako su grunion ribe, ne mogu se hvatiti štapom za pecanje. Pošto grunioni na kratko izlaze iz vode, mogu se „loviti” koristeći spretnost isključivo ruku, dok su nakratko nasukani. Ponekad se desi da ima više lјudi nego riba, ali u većini slučajeva svi ulove po koju ribu. Dakle, nisu potrebni skupi ribolovački pribori (samo spretne ruke i kofa), kao i važeća državna ribolovačka dozvola.

Lov na gruniona je zabranjen tokom aprila i maja, ali je svakako zabavno posmatrati ovaj jedinstveni ritual mresta. Postoje izričita pravila koja se moraju poštovati u lovu na gruniona: ne sme se koristiti ništa drugo osim ruku da hvatanje ove vrste ribe i posebno je zabranjeno kopati rupe u pesku kao zamke. Ne postoji ograničenje broja gruniona koji se može poneti, ali postoji preporuka kojom se savetuje – ulovite samo onoliko koliko možete pojesti.